In de rv nr 5 van 1987 hadden we u reeds gemeld dat de Federatie Centra Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding, kortweg CGSO, niet langer in Brussel is gehuisvest, maar sinds 1 februari in de fiere Arteveldestede haar tenten heeft opgeslagen, meer bepaald in de Koning Albertlaan nr 167. Waarom deze beslissing vroegen wij ons, af en we draaiden het nieuwe oproepnummer 091/21.07.22 om het te vragen aan stafmedewerkster Vicky Claeys.

Vicky Claeys: Onze vroegere vestiging moesten we toch sowieso verlaten omdat het werd verkocht. Maar u bedoelt natuurlijk: waarom weg uit Brussel? Welnu, het zal u wellicht niet onbekend zijn dat onze hoofdstad ontzettend duur is, vandaar dat we er niet in geslaagd zijn daar een acceptabele woonst te vinden die gemakkelijk bereikbaar was. Dit laatste is erg belangrijk omdat we vinden dat ons uitgebreide documentatiecentrum voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk moet zijn. Gent is wat onze leden betreft trouwens veel meer centraal gelegen en wij willen dan ook van de gelegenheid gebruik maken om deze functie van CGSO opnieuw wat meer in de verf te zetten.
— Déze functie, zeg je, er zijn inderdaad nog meerdere…
V.C.:
We hebben vooral een dienstverlenende functie, niet alleen met dit documentatiecentrum waarin heel wat gespecialiseerde boeken en artikels rond seksualiteit en relaties zitten die door de mensen kunnen worden uitgeleend, we hebben ook een audiovisuele dienst met zelfs een paar eigen producties. Dit alles dus naar het grote publiek toe. Maar daarnaast is er ook een dienstverlening voor onze eigen regionale centra, waarvan wij de coördinatie verzorgen.
— De laatste tijd zijn jullie in het nieuws gekomen met de ongeoorloofde verkoop van condooms…
V.C.:
Het zat zo in elkaar: wij verkochten condooms die uit Nederland afkomstig waren en de wetgeving wil dat ieder condoom dat hier op de markt komt in België geregistreerd wordt door de farmaceutische inspectie. Dat is echter een zeer langdurige en kostelijke zaak. Bij ‘onze’ condooms was dit dus niet gebeurd, met een addertje onder het gras, namelijk dat het eigenlijk ging om anale condooms, waarvoor er geen reglementering is en die dus ook niet konden geregistreerd worden. We hebben wel alle in beslag genomen condooms teruggekregen en die dan teruggeven aan onze Nederlandse leveranciers. Met als gevolg dat we nu verder doen met de zo beroemde Durex-condooms.
— Als jullie nu het nieuws halen dan heeft het steevast te maken met geslachtsziekten, abortus, contraceptie… kortom, heel wat anders dan de vrolijke jaren zestig waarin jullie zijn ontstaan ?
V.C. :
Oh, maar het leveren van anticonceptiva heeft bij ons steeds vooraan gestaan, hoor, vanaf het prille begin zelfs. Maar het is wel waar dat de tijdsgeest is veranderd, want toen was dat vooral omdat die nog niet algemeen verspreid waren, terwijl je daarvoor nu in principe bij iedere dokter of apotheker terecht kan. Die werking is dus niet weggevallen, maar het accent is voornamelijk wat dat betreft op de jongeren komen te liggen, omdat die vaak nog in de kou blijven staan en niet of niet goed bij artsen terecht kunnen. Hetzelfde geldt min of meer voor abortus: dat blijft een constant aandachtspunt, maar we staan minder op de barricaden dan vroeger, het is gewoon geïntegreerd in onze hulpverlening. Iedereen weet nu stilaan dat je bij ons terecht kan voor een doorverwijzing voor een abortus. In die zin doen wij dus rustig verder, maar we blazen het niet meer zo hoog van de toren. En wat aids en dergelijke zaken betreft, daarbij richten wij ons meer naar de overheid dan naar het brede publiek, in die zin dat wij vinden dat er daarvoor meer geld dient te worden vrijgemaakt, precies dan om bepaalde organisaties toe te laten daarmee het grote publiek te bewerken.
— Kortom, in tegenstelling tot wat bepaalde azijnpissers of lolbroeken (al naargelang van het standpunt dat ze innemen) denken : CGSO verricht echt maatschappelijk werk en is er niet om vrolijke fuifjes te organiseren ?
V.C. :
Zeer zeker! Alhoewel, die fuifjes, dat moet kunnen natuurlijk. Maar dat is dan meestal zeer in de rand van onze activiteiten, gewoon een lokaal initiatief of zo. Neenee, wij zijn een oerserieuze organisatie die bloedernstig bezig is met alles wat met seks te maken heeft.
— Is het op de duur nog wel prettig werken ? Is het niet al kommer en kwel ?
V.C. :
Misschien vergeten we in de huidige omstandigheden iets te veel het ludieke en het plezierige, dat kan. Maar hulpverlening, vorming, informatie blijft echt noodzakelijk, b.v. voor de schoolgaande jeugd, waar o.a. onder druk van sommige oudercomités de toestand nog altijd even slecht is als vroeger. Het blijft nog altijd « wereldverbeteraa r» spelen en de mensen aan een gelukkig seksueel leven te helpen.
Dus: problemen met je seks? CGSO reikt je de helpende hand… Alhoewel. Er zijn grenzen natuurlijk!

Referentie
Jan Draad, Vicky Claeys aan het lijntje, De Rode Vaan nr.7 van 1987

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.