Het zal morgen al vijftien jaar geleden zijn dat de Amerikaanse zanger Frankie Laine is gestorven.

Hij werd geboren als Francesco Paolo LoVecchio in Chicago als oudste van acht kinderen. Zijn ouders waren geëmigreerd vanuit Sicilië. Laines vader werkte in Chicago als persoonlijke kapper van de gangster Al Capone.
Laine maakte kennis met de muziek door op de lagere school in het kerkkoor te zingen. Toen hij Al Jolsons film “The Singing Fool” zag, wist hij zeker dat hij muzikant wilde worden, en ging hij van school af. Op zeventienjarige leeftijd zong hij al voor een zevenduizendkoppig publiek, maar het echte succes als zanger zou nog zeventien jaar uitblijven. Dan had Laine successen met nummers als Answer me, I Believe, Jezebel, Hey Joe, Granada, Jealousy, Mule Train, Cool Water en That Lucky Old Sun(. Hij was één van de grootste ‘hitmachines’ uit de jaren veertig en vijftig, met meer dan zeventig hitnoteringen, eenentwintig gouden platen en alleen al in de Verenigde Staten honderdvijftien miljoen verkochte platen en albums.
In de jaren vijftig maakte Laine een soort tweede carrière door een flinke lijst titelsongs voor Hollywoodfilms in te zingen. Zijn gepassioneerd en energiek vertolkte versie van de (oorspronkelijk door Tex Ritter gezongen) titelsong van de westernfilm “High Noon” uit 1952 leverde hem op slag grote internationale bekendheid en popularititeit op. Een andere film waarvan hij de titelsong zong was “Gunfight at OK Corral”. Zijn vertolking van de titelsong van de Mel Brooks-film “Blazing Saddles” leverde hem een Oscarnominatie op, alhoewel het eigenlijk juist een parodie was op zijn vroegere successen. Laine zong ook de begintune van de televisieserie “Rawhide” uit de jaren zestig in; één van de bekendste televisietunes aller tijden.
Laine woonde in San Diego (Californië). Hij heeft nog tot op zeer hoge leeftijd opgetreden. Hij overleed op bijna 94-jarige leeftijd in het Mercy Hospital in San Diego aan een hartinfarct.
In 1953 trouwde Laine met actrice Nan Grey en adopteerde Greys twee dochters. In juli 1993 stierf Grey, en Laine hertrouwde in 1999 met Marcia Ann Kline, ook een actrice. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.