Morgen is de Franse ex-wielrenner Dante Coccolo jarig. Volgens de Engelse Wikipedia he is known primarily for one incident during the Tour de France. En inderdaad, ik heb dat verhaal destijds al verteld bij mijn stuk over Charly Gaul. Maar ik heb het zeker niet van Wikipedia, dat zelf als bron vermeldt: Paul Hochman, Pack mentality: Cut deals with the enemy, maximize liquidity, punish the welshers, and other free-market lessons of the typical bike race, FORTUNE, June 1, 2006. Maar ook dààr heb ik het niet gehaald. Waar dan wel, dat mag Joost weten…

Het verhaal kwam te pas als toelichting bij één van de bijnamen van Charly Gaul, namelijk Monsieur Pipi. Die bijnaam dankte hij aan het feit dat hij in 1957 de winst in de Giro verspeelde door een uitgelopen plaspauze. Gaul was ongenaakbaar dat jaar en reed vier dagen voor Milaan in het roze, 56″ voor Nencini en 1’17’ voor zijn aartsvijand Louison Bobet. In het begin van de etappe naar Monte Bondone zette Gaul zich ostentatief aan de kant om zijn gevoeg te doen (*). Toen Bobet passeerde, zou de roze trui hem met een ander lichaamsdeel dan de rechterhand gegroet hebben. De Fransman was razend, hitste zijn teammaats op en joeg het tempo in het peloton de hoogte in. Gaul – als Luxemburger in de tijd van landenteams steevast zwak omringd – begon als een gek te achtervolgen, maar verloor uiteindelijk meer dan acht minuten én de Giro.
Gaul leerde uit het incident. Hij was de eerste die de techniek ontwikkelde om al rijdend, vanuit het zadel, te wateren. Ronduit revolutionair, al is het niet iedereen gegeven. Vandaar misschien dat de meeste renners toch nog altijd van de fiets stappen om hun ding te doen. Meestal doen ze dat dan ook tesamen. De wielerwet zegt dat op zo’n moment men niet mag gaan aanvallen. En dat gebeurt dan ook niet.
Correctie: één keer gebeurde het wel. Misschien is dat net de aanleiding waarom nadien nooit iemand nog op het idee kwam. Het was in de Tour van 1978, in een overgangsetappe van Bordeaux naar Biarritz. Op een banaal moment, ergens halfweg koers, dook het peloton kriskras de graskant in. Eén man reed echter gezwind rechtdoor: Dante Coccolo. Geen sterke mens – in zijn profcarrière van amper twee jaar won de Fransman geen enkele koers – dus dacht hij slim te zijn in zijn queeste naar eeuwige glorie. Helaas, zijn poging strandde, en Coccolo eindigde op twee na laatste die dag.
Vervelend neveneffect: hij had een heel peloton vijanden gemaakt. Toen brave Dante een paar dagen later hoogstnodig moest, zagen die hun kans op zoete wraak. Ze pakten zijn fiets, sleurden die twee kilometer mee en dumpten hem daar in een gracht. Op Wikipedia is het Paul Sherwen die het verhaal mag doen: “When it was Coccolo’s turn for his own bathroom break and he put his bike down on the grass verge, a couple guys slowed down and grabbed the bike. They wheeled it down the road for a kilometer or two and tossed it into a ditch. Everyone in the peloton was very happy about it.”
Voor Coccolo zat er niets anders op dan te wachten op de sponsorwagen van zijn ploeg, waar enkel nog plaats was op de motorkap. Vanwaar hij, als een matroos in een kraaiennest, begon te speuren naar zijn vermiste velo. Indien dit verhaal uit Het Nieuwsblad van 4 juli 2012 waarheidsgetrouw is dan is dit incident een unicum in de moderne Tourgeschiedenis. Coccolo zou die twee kilometer dus immers niet op de fiets hebben afgelegd en werd toch niet uit koers genomen (hij eindigde 77ste in Parijs).
Toch nog één opmerking over Coccolo. Zoals men op onderstaande foto kan zien, heeft hij ooit voor Ti-Raleigh gereden. Niet de fameuze ploeg van Peter Post uiteraard, maar zijn amateurteam C.V.Montastruc werd blijkbaar door deze firma gesponsord…
1279956121coccolodante

Ronny De Schepper

(*) Uit deze omschrijving blijkt al duidelijk dat ook deze tekst niet van mij is. Bij ons betekent “zijn gevoeg doen” immers heel wat meer dan enkel maar “pipi doen”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.