On This Day meldt dat het vandaag 125 jaar geleden is dat Elva Zona Heaster is found dead in Greenbrier County, West Virginia. En men vermeldt daarbij: “the resulting murder trial of her husband is perhaps the only case in United States history where the alleged testimony of a ghost helped secure a conviction.” Dat wekt natuurlijk mijn nieuwsgierigheid…

Alhoewel het artikel op Wikipedia zeker lezenswaard is, is het toch niet zo spectaculair als On This Day laat uitschijnen. Eerst en vooral, de echtgenoot Edward Stribbling Trout Shue (rechts op bovenstaande foto) (b)lijkt wel degelijk de schuldige te zijn. Het is dus niet zo dat de “getuigenis” van de geest doorslaggevend was om hem te veroordelen. En ten tweede, het is ook niet zo dat men in de Verenigde Staten op het einde van de negentiende eeuw nog zo stom was om in geesten te geloven (toch niet bij de rechtbank). Integendeel zelfs, het Openbaar Ministerie heeft er alles aan gedaan om de getuigenis van de geest (van Elva, die aan haar moeder zou zijn verschenen) onder de mat te schuiven. Het is daarentegen juist de verdediging die met dat “argument” naar voren is gekomen, wellicht om te bewijzen dat die moeder totaal kierewiet was en dat men haar getuigenis dan ook met een korreltje zout moest nemen. Dat draaide dus echter wel even anders uit. Aangezien het de verdediging was die met de geest was komen aandraven, zag de rechter zich wel verplicht het te laten noteren. En vandaar dus “the only case in United States history where the alleged testimony of a ghost helped secure a conviction”…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.