De Antwerpse acteur Bill Barberis, die we vooral kennen als Toon uit “Thuis” viert morgen zijn veertigste verjaardag…

Op 8 januari 2015 heb ik voor het eerst (*) opzettelijk niet naar “Thuis” gekeken. Meer zelfs, ik was van plan om nooit meer naar “Thuis” te kijken. Er gebeurde al een aantal weken of zelfs maanden zo goed als niks meer in de serie en ik moest voor mezelf toegeven dat ik enkel nog keek uit gewoonte. Noem het een verslaving. En zoals àlle verslavingen is dit niet goed. Ik besloot dan ook om “ermee te kappen”. En kijk, ik sla één keer over en ’t is al meteen prijs: Toon (gespeeld door Bill Barberis) heeft zich geout als homo.

“Twitter ontploft”, zoals de VRT zelf schrijft. Of dit waar is, heb ik niet nagegaan, maar ik geef het toe: ik zal vanavond opnieuw kijken. En waarom dan wel? Wat is daar zo bijzonder aan dat Toon homo zou zijn? Wel, zijn jullie het al vergeten misschien, maar heeft hij enige tijd geleden die fietsende vamp (gespeeld door Chadia Cambié) niet zodanig onder handen genomen dat zij – toen hij van Luc verbod kreeg nog verder op haar avances in te gaan – hemel en aarde heeft verzet opdat hij toch opnieuw in haar bed zou belanden? Zó gay was Toon dan blijkbaar toch niet… En die vriendin die zelfmoord heeft gepleegd… Was dat dan geen vriendin? Heeft hij “om bestwil” van een vriend een vriendin gemaakt? Best mogelijk natuurlijk, maar onthou dan wel dat Sam van de Kabouters wist wat er gebeurd was. Was zij dan ook om de tuin geleid? Of wist zij dat het eigenlijk een vriend was? Om maar te zeggen, beste scenaristen van “Thuis”, ik blijf jullie in de gaten houden, want jullie veroorloven je nog steeds veel te veel vrijheid. Toon homo? O.K., goede move, maar hou dan wel rekening met wat er vroeger allemaal is gebeurd!
Maar ’s anderendaags bleek al: ’t was allemaal maar een grap. Misschien had ik dus toch beter zelf gekeken, dan had ik het misschien door gehad. Nu ben ik afgegaan op de internethype en, lap, ik heb het aan mijn been natuurlijk. Maar goed, dat maakt ook dat ik nu wel degelijk afhaak, want nu zijn we terug bij het gemekker van Marianne over “haar” Geert, de liefdesperikelen van de familie Hoefkens en de onbekende aanbidder van Jana die Stan zal blijken te zijn. Mee iel Aantwaarpe, mor nie mee ma!

Ronny De Schepper

(*) Voor het eerst sinds ik keek natuurlijk. Niet voor het eerst sinds de soap op het scherm kwam. Ik herhaal nog eens even dat ik pas ben beginnen kijken, toen mijn ouders te oud waren geworden om nog bij ons in Gent op bezoek te komen. Dus gingen we maar iedere zondag naar Temse. Maar een gespreksonderwerp vinden was niet altijd makkelijk. Tot bleek dat zij gepassioneerde kijkers waren van de VRT-soap. Het dient wel gezegd dat de nevelen des tijds zich stilaan aan het uitspreiden waren over hun brein. Zo keken ze ook naar de herhalingen in de namiddag, maar mijn vader realiseerde zich niet dat deze al enkele jaren oud waren. En dus kon hij niet begrijpen dat een bepaald personage in de namiddag de partner was van X en ’s avonds van Y. Ondertussen zijn mijn ouders al een tiental jaren dood en zijn wij definitief gestopt met naar “Thuis” te kijken. Misschien als die nevel ook bij ons begint binnen te dringen, zullen we er ons nog eens in storten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.