Wat zou Luk Vankessel zijn vroegere collega’s van Humo (hijzelf zat bij Mimo) hebben misdaan ? Zijn vorige elpee (« Ballen ») werd ten huize Dupuis op bazuingeschal onthaald en nu krijgt de nieuwe « Billen » (« Bollen » en « Bellen » liggen nog in de wachtkamer) plotseling kritieken van een uiterst laag niveau. Zo laag zelfs dat de al even cultureel hoogstaande Luk er zijn kont mee afkuist in het Hitring-promotiefilmpje voor « Hotel Paradiso ». En dat mag allemaal. Die sluikreclame, bedoelen we.

Terzake nu. Indien de elpee op een niveau zou drijven van de single « Hotel Paradiso » dan was er niets aan de hand. Misschien iets zwakker dan een doorsnee-Bal, ja, en dat zingen van Vankessel dat zal wel stééds een punt van discussie blijven, maar kom niks ergs dus. Helaas liet de B-zijde (« Doe niet kil ») reeds vermoeden dat die Humo-kritieken eigenlijk wel veel waarheid bevatten. Vooral het eentonige gitaarspel van Mark Mauër (alweer bescheiden « het nieuwste inlandse wonder op de gitaar » genoemd) draagt naast de monotone stem van Vankessel zelf bij tot de vervelende dreun die haast continu aanwet is. Daardoor zijn de teksten zo goed als onverstaanbaar, en dat is maar goed ook want er zitten « pareltjes » tussen zoals: « Een rotspunt bij nacht, daar zit Jan. De golven beuken met kracht. Hier dreigt gevaar. Maar niets heeft nog belang : Jan is zat ». Die Jan dat blijkt in de volgende strofe een vakbondsman te zijn. « Zijn ijver kende geen grens. (Maar) Jan voelt zich nutteloos, verlaten en leeg want stank voor dank is al wat-ie kreeg ». Je zou je voor minder gaan ver- of bezuipen!

Referenties
Ronny De Schepper, De billen van Vankessel, De Rode Vaan nr.52 van 1981
Vankessel, Billen, EMI 1A064-19070

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.