Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat de Franse tekstschrijver Pierre Delanoë is overleden (foto Zegilbos via Wikipedia). “Dit is een typisch voorbeeld van hoe zelfs gewone hitparadenummers een briljante tekst hebben,” schreef ik een tijdje geleden op Spotify. En ik voegde eraan toe: “Dat is iets wat het Frans voor heeft op andere talen, zoals het Engels of het Nederlands. Ik heb het dan niet over singer-songwriters, maar over gewone hitparadedeuntjes.” Dat schreef ik naar aanleiding van “Du côté de chez Swann” van de Nederlandse Fransman Dave, refererend aan een roman uit de cyclus “A la recherche du temps perdu” van Marcel Proust. Inderdaad, ik zie het niet vlug gebeuren: Luc Steeno die over “Het verdriet van België” zingt of Udo Jürgens over “Der Blechtrommel” of Kate Bush over “Wuthering Heights” (*). Nu is de tekst van “Du côté de chez Swann” wel geschreven door Dave’s levenspartner Patrick Loiseau, maar vandaag is het vijftien jaar geleden dat een andere taalkunstenaar van het lichte lied is overleden.

Pierre Charles Marcel Napoléon Leroyer werd geboren in Parijs en liep school op de école des oratoriens, een rooms-katholieke middelbare school en na een rechtenstudie werkte hij bij de belastingen, eerst als ontvanger, later als inspecteur.
Après la guerre, il retrouve son beau-frère Gérald Biesel – dit Frank Gérald -, qui compose des musiques (**). Il s’amuse alors à mettre des paroles sur ces mélodies et il leur vient l’idée de monter un numéro de duettistes, Pierre au chant et Frank Gérald au piano. En 1948, “Y’a un pli au tapis” du salon est le titre de leur première chanson.
En 1950, Jean Nohain le présente à la chanteuse fantaisiste Marie Bizet (disparue en 1998), qui enregistre la chanson “Je cherche un mari”. Chez Marie Bizet, Pierre Delanoë fait la connaissance d’un certain François Silly, qui va devenir Gilbert Bécaud. Ensemble, ils créent “Mes mains” en 1953. Vanaf dan besluit hij onder de achternaam van zijn grootmoeder (Delanoë) een full-time carrière als schrijver van chansons te beginnen. Eerst dus voor Bécaud (“Et maintenant”, “Nathalie”, “Je t’appartiens”) en daarna voor talloze andere Franse zangers, zoals Gérard Lenorman (Gentil dauphin triste), Dalida (Laissez-moi danser), Michel Sardou (Les Lacs du Connemara), Joe Dassin (Et si tu n’existais pas), Johnny Hallyday (Derrière l’amour) of Michel Fugain (Je n’aurai pas le temps). Delanoë traduit et adapte aussi les chansons de Bob Dylan pour Hugues Aufray (dans l’album “Aufray chante Dylan”, sorti en 1965). Hij schreef in totaal meer dan vijfduizend teksten die hij schijnbaar moeiteloos uit zijn mouw schudde en goed waren afgestemd op het karakter van de verschillende artiesten. Hierom werd hij door de Fransen wel “l’homme de cinq mille chansons” genoemd.
En 1955, Pierre Delanoë devient directeur des programmes de la station de radio périphérique Europe no 1, poste qu’il occupera jusqu’en 1960. La chanson “Salut les copains” enregistrée en 1957 par Gilbert Bécaud deviendra l’éponyme de l’émission radio puis du magazine, deux symboles de la période « Yéyé ».
En 1958, la France remporte pour la première fois le concours Eurovision de la chanson grâce à la chanson “Dors mon amour” interprétée par André Claveau et écrite par Pierre Delanoë.
Pierre Delanoë assume les fonctions de Président de la “Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique” (SACEM) de 1984 à 1986, de 1988 à 1990, puis une troisième fois de 1992 à 1994. Désormais Président d’Honneur de la SACEM, il se voit décerner le Grand prix des poètes en 1997 par l’institution.
Op het einde van zijn leven liet Delanoë zich herhaaldelijk negatief uit over de popmuziek van de huidige tijd. De zangers en zangeressen “blaften en miauwden” in zijn ogen alleen nog maar en over rap zei hij: “Ik geef toe dat rap een vorm van expressie voor primitieve figuren is.” (Wikipedia)

Ronny De Schepper

(*) Oh pardon, dat is inderdààd gebeurd…

(**) De ironie van het lot wil dat Gérald later ook vooral als tekstschrijver bekend zal worden. Vooral zijn samenwerking met de jonge Michel Polnareff is legendarisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.