Het is morgen tien jaar geleden dat Cheetah, de legendarische aap uit de eerste Tarzan-films zou overleden zijn. Daarmee zou hij tevens de langst levende aap geweest zijn.

Tot zover de legende, waarvan ook Alcide een aanhanger blijkt te zijn. Wikipedia vertelt echter een heel ander verhaal en ik ben geneigd eerder deze versie bij te treden. Volgens Wikipedia speelde Cheetah een rol in twaalf films over Tarzan in de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw. De rol van deze chimpansee werd echter door meerdere chimpansees gespeeld.

Tot recent werd ook beweerd dat de chimpansee die deze rol speelde in de Tarzanfilms, dezelfde zou zijn geweest die later in Doctor Dolittle uit 1967 speelde, en die ook onder de naam Cheeta bekend is. In 2008 kwam na onderzoek uit dat dit op onjuistheden gebaseerd is. Desondanks is deze Cheeta in 2001 opgenomen in het Guinness Book of Records als oudste aap. Deze chimpansee overleed in december 2011 op de vermeende leeftijd van 79 jaar in een dierenopvanghuis in Palm Harbor, Florida.

Nu, waarom ben ik geneigd eerder Wikipedia bij te treden dan Alcide? Wel, de eerste Tarzanfilm met de gewezen zwemkampioen Johnny Weissmuller dateert uit 1932. Toen was Cheetah dus pas geboren! Akkoord, dat de oorspronkelijke Cheetah erg speels is, maar een “puppy” (of hoe heet dat bij apen?) is het zeker niet. Daarbij komt nog (alhoewel dit hier eigenlijk niet terzake doet) dat in de originele boeken van Edgar Rice Burroughs Cheetah niet voorkomt. Sterker nog, in de boeken komen helemaal geen chimpansees voor. De vaste begeleider van Tarzan, het zeer kleine aapje Nkima, is een druktemaker met een bloeddorstig karakter, maar zeer behulpzaam in noodgevallen. Een bij de mens onbekende grote apensoort, grijs van haarkleur, in de boeken de ‘Mangani’ genoemd, is die waarbij Tarzan opgroeide en waarvan hij later ‘koning’ werd (reeds in 1921 werd het originele Tarzanverhaal bewerkt tot een toneelstuk, getiteld Tarzan of The Apes). De gorilla’s (‘Bolgani’) zijn de doodsvijanden van die apenstam, en dus ook van Tarzan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.