Het is vandaag al vijf jaar geleden dat de Franse actrice Michèle Morgan is overleden.

Michèle Morgan werd geboren als Simone Roussel in Neuilly-sur-Seine op 29 februari 1920. Ze ging op 15-jarige leeftijd het huis uit en vertrok naar Parijs, vastbesloten als ze was om actrice te worden. Ze kreeg acteerles van René Simon, ondertussen werkte ze al bij de film om haar studie te bekostigen. Ze werd ontdekt door de regisseur Marc Allégret, die haar in 1937 een belangrijke rol in de film Gribrouille gaf, haar tegenspeler was de grote Franse acteur Raimu. In 1938 volgde de film Le Quai des brumes van Marcel Carné, haar tegenspeler was hier Jean Gabin, en vervolgens in 1939 de film Remorques. Met deze twee films vestigde zij haar naam als een van de belangrijkste Franse actrices van die tijd.

In 1940, vanwege de Duitse invasie in Frankrijk, vertrok zij naar de Verenigde Staten, waar zij in Hollywood onder andere door Universal gecontracteerd werd. In 1942 trouwde zij met Bill Marshall, van wie zij een zoon kreeg, Mike Marshall, die later ook in meerdere films zou meespelen. In 1943 werd zij genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger, desondanks trok zij in 1946 toch weer terug naar Frankrijk en pakte haar Franse filmcarrière weer op met de film La symphonie pastorale van Jean Delannoy, welke haar voor de rol van “Gertrude” bij het Filmfestival van Cannes de prijs voor beste actrice opleverde. Dit was tevens de eerste maal dat deze prijs werd uitgereikt. Na de scheiding van Marshall trouwde zij in 1949 met de Franse toneelspeler Henri Vidal. Na diens plotselinge dood in 1959, hij werd op 40-jarige leeftijd getroffen door een hartaanval, werd regisseur Gérard Oury tot zijn dood in 2006 haar derde levenspartner.

Morgan bleef tot in de jaren 70 voor de film werken, later legde ze zich meer toe op televisiefilms en miniseries. In 1977 publiceerde zij haar autobiografie getiteld: Avec ces yeux-là. Hiermee doelde zij op de bijnaam die zij gekregen had: “De mooiste ogen van de cinema”. Jean Gabin had tegen haar gezegd in de film “Le Quai des Brumes” : “T’as des beaux yeux, tu sais” (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.