Marijke Meersman stamt uit een zeldzaam getalenteerde familie. Haar ‘leven en werk’ zijn niet te vatten binnen de ruimte van deze rubriek. Wat volgt is dan ook een (onvolledige) samenvatting. Haar rijk gestoffeerd palmares wordt momenteel extra gekleurd door haar majestueus project in de Plantentuin van Meise.
Tekenen zat haar in het bloed gebakken. Haar ouders runden een tekenatelier en kenden via hun relaties in Antwerpse en Brusselse kunstmiddens begenadigde leerkrachten. Marijke had het voorrecht door hen te worden ingewijd in monumentale kunsten, tekentechnieken, prentkunst, portret, figuur en aquareltechnieken. Doorslaggevend was de invloed van haar vader, Hugo. In de tekenkunsttechnieken stond hij aan de top in België. In 1979-1986 was hij haar leraar in de Publiciteitsklas in de Academie van Temse. In die jaren pendelde zij tussen de academies van Temse, Kontich en Sint-Niklaas, en deed zij praktijk-ervaring op in het ouderlijke tekenatelier. Daar werden verfijning en realisme in haar werk geboren, en evolueerde zij tot perfectioniste. In 1982-1986 waren tekenen en schilderen als een topsport, die zij 73 uur/week beoefende. Vanaf haar 16de werkte zij mee in het ouderlijke tekenatelier, met haar broers Karl en Ben en zus Hilde.
In 1995 illustreerde zij haar eerste boek, in 1996 startte zij haar eigen illustratieatelier. Tot 2006 specialiseerde zij zich in covers voor boeken in België, Nederland en Duitsland, in totaal 179. Ze realiseerde prentenboeken, CD-hoezen, grafische illustraties (o.a. voor WTCB) en werkte natuurcampagnes uit. De natuur werd alsmaar belangrijker.
In 2008 vroeg de Plantentuin van Meise haar om werkelijkheidsgetrouwe tekeningen te maken voor publicatie in internationale wetenschappelijke werken. In 3 jaar tijd maakte ze er 112.
Haar samenwerking met bpost startte in 2005 met het illustreren van een sprookje van Andersen. Nadat ze in 2011 een reeks van 5 postzegels rond “vergeten groenten” had gecreëerd, volgde de ene opdracht na de andere. In 2020 maakte ze haar 100ste postzegelillustratie. Intussen zijn het er 123.
Marijkes werk is verspreid over heel ons land. Een hoogtepunt is de vlinder op de gevel van het gemeentehuis van Temse (zie bovenaan). Zij wil de natuur dichter bij de mens brengen en heeft tegelijk een grote liefde voor de schoonheid van historische gebouwen. Zie haar webshop met boeken, postzegels, kaarten, curiosa… : http://www.marijkemeersman.be
N.a.v. de 100ste natuurillustratie voor bpost loopt Marijkes grote kunsthappening in de Plantentuin van Meise. Het event omvat “Natuur in Miniatuur”, een tweetalig kunstboek over natuur, geschiedenis, filatelie en botanische tekenkunst (het boek is ook verkrijgbaar op Temses Toeristische Dienst), verder: een indrukwekkende expo (in tuin en kasteel, verlengd tot 13 februari), 2 films en een greep uit haar wetenschappelijk tekenwerk. Wie een persoonlijke rondleiding verkiest, kan inschrijven via http://www.plantentuinmeise.be: info en tickets voor Meet & Greet & kunstwandeling met Marijke Meersman.
Voor Marijke is dit project een mijlpaal. Een hoogtepunt. Geen eindpunt. Zij is altijd onderweg.
Luc De Ryck