On 19 December 2016, the Mediæval Bæbes performed a concert at the Tabernacle, Notting Hill, in London to celebrate their 20th anniversary as a band. Seventeen of the past and present members were reunited on stage for a few songs.

The Mediaeval Baebes, een gezelschap van (oorspronkelijk) twaalf jonge vrouwen, die middeleeuwse liederen zingen in lange witte gewaden, die volgens waarnemers “a bit see-through and a bit tight” zijn. En vooral: “some of them haven’t got pants on”! Men kan zich dan ook terecht de vraag stellen: mag men in zo’n geval wel de horlepijp dansen?
Na haar studies aan The Purcell School of Music trad de Engelse zangeres Katharine Blake op als stripper. Na een tijdje lid te zijn geweest van de rockgroep Miranda Sex Garden (*) stichtte ze in 1996 The Mediaeval Baebes, een gezelschap van twaalf jonge vrouwen, die middeleeuwse liederen zingen.
Begeleid door een zestigjarige vrouw die dulcimer speelt, treden de vrouwen op in lange witte gewaden, die volgens Blake “a bit see-through and a bit tight” zijn. En vooral: “some of us haven’t got pants on”! Gevolg: platencontract bij Virgin en groot succes (het label beschrijft hen als “lager‑swilling, smoking, cursing, tattooed sex goddesses”).
Alhoewel sommigen zeggen dat er een soort van Spice Girl-auditie aan de basis ligt van de groep (**), beweren zijzelf bij hoog en bij laag dat ze allemaal vriendinnen zijn en dat het als een grap op een feestje is begonnen.
Deel van de grap is ook dat ze “witte magie” zouden beoefenen en er doen dan ook verhalen de ronde over allerlei ongelukken die zouden gebeurd zijn nadat zij op het Abney Park Cemetery in Noord-Londen – net als de heksen in “Macbeth” – “Come Ye Spirits” zouden hebben gezongen.
Om nog te zwijgen van het feit dat de studio ontplofte toen Katharine in plaats van met handgeklap een bepaald nummer begeleidde op de naakte billen van collega-Babe Audrey Evans. Maar dat is erom vragen natuurlijk!
Hun twee albums, “Salva Nos” en “Worldes Blysse”, bevat muziek geschreven en gearrangeerd door Katharine Blake, maar de teksten zijn gedichten die teruggaan tot de twaalfde eeuw en kunnen zowel in het Engels zijn, als in het Duits, Italiaans of Latijn.
Naast Katharine Blake zijn de andere “Baebes”: de Canadese Teresa Casella (ook al van Miranda Sex Garden maar ook van Lost Virgins in Space en Love Craft), de Duitse Nicole Frobusch (artistiek directeur van the Akashic Dance Theatre), de Britse Nicole Sleet (“mosaichiste”, wat niet hetzelfde is als masochiste), de Nieuw-Zeelandse Rachel Van Asch (zij ontwerpt de kledij, haar moeder was zangeres in de glamrockband Ragnarock), de Franse Claire Ravel (ontwerpster van juwelen), de Britse Marie Findley (filmregisseur en “comedy writer”), de Britse Ruth Galloway en de Schotse Karen Lupton (allebei computerprogrammeurs), de Duitse actrice Carmen Schneider, de Belgische Audrey Evans, die nog bij de “silly rock‑goth band” Blood Horror heeft gespeeld, en de Australische Cylindra Sapphire, bekend wegens haar performances waarbij ze af en toe ook vuurspuuwt.
Kortom, een hitsig allegaartje.

Ronny De Schepper

(*) Het laatste album van deze groep had als titel “Fairy Tales of Slavery”. Daarmee scoorden ze in het “kinky” milieu en traden ze o.m. op in SM-clubs.
(**) Vandaar dat ze spottend ook wel eens “Ye Olde Spice” worden genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.