In zijn woonplaats Amsterdam is vijf jaar geleden op 81-jarige leeftijd de tekenaar, cartoonist en schrijver Peter van Straaten overleden.

Zo staat het op zijn eigen website, waar we verder nog leren dat hij een groot deel van zijn leven voor Het Parool tekende (van 1958 tot 2012). Wij, Vlamingen, kennen hem vooral dankzij publicaties in Humo.
Zelf pleeg ik mijn stukken over de sixties als volgt te beginnen: “Als het waar is dat men in moppen best de tijdsgeest van een bepaalde periode weervindt (en dat is waar), dan geeft de volgende grap van Peter Van Straaten in zijn fameuze strip Vader en zoon heel goed de sfeer van de jaren zestig weer: het lange haar, de vrouwenemancipatie, de seksuele revolutie… het zit er allemaal in. Ze gaat als volgt. De conservatieve vader staat uit het raam te staren en sakkert tegen z’n progressieve zoon: “Zie me dat daar nu staan, dat langharig werkschuw tuig in spijkerpak, net een meisje.” De zoon komt erbij staan en merkt droogjes op: “Het is een meisje, pa…” Waarop de vader in zichzelf: “Lekker stuk.””
Als schrijver publiceerde Van Straaten vanaf 1968 het feuilleton Agnes over een alleenstaande moeder en haar opgroeiende zoon (gebundeld in twaalf boeken), brieven en columns, een kinderboek (hij illustreerde ook werk van anderen, zoals van Peter van Gestel) en ook een aantal toneelstukken waaronder Het volle leven, dat door Vuile Mong met zijn vrouw Magda als een cabaretprogramma werd gebracht. Mong vertelde me hierover: “Peter Van Straaten is waanzinnig populair in Nederland. Op een dag speelden we dat stuk eens in een prachtig kasteel in Tilburg met een publiek dat voor het grootste gedeelte in smoking zat, maar dat toch wild enthousiast reageerde. Via dat optreden kwamen we dan op een congres voor gynecologen terecht en dan voor huisartsen, notarissen en wat weet ik nog allemaal. Peter Van Straaten wou na Het Volle Leven nog wel eens iets voor ons schrijven, gratis zelfs, maar dat betekent dan ook dat je er geen controle hebt over wanneer dat zal klaar zijn.” Ik geloof dan ook niet dat dit tweede stuk er ooit is gekomen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.