Het zal morgen al twintig jaar geleden zijn dat de Nederlandse wielrenner Jef Dominicus is overleden in Anderlecht, waar hij al lange tijd verbleef. In 1938 nam hij deel aan de Ronde van Frankrijk. De Nederlanders in de gecombineerde Nederlands-Luxemburgse ploeg waren Janus Hellemons, Gerrit Schulte, Antoon van Schendel, Theofiel Middelkamp, Jef Dominicus en Piet van Nek. Middelkamp en van Nek staan niet op bovenstaande foto.

Dominicus kwam op jonge leeftijd naar België en ging er in de buurt van Brussel wonen. Als onafhankelijke won hij in 1937 de zevende rit in de Ronde van België voor onafhankelijken en het criterium van Edingen.

In 1938 werd Dominicus profwielrenner. Hij nam in zijn eerste seizoen al onmiddellijk deel aan de Ronde van Frankrijk maar werd er uitgesloten na de achtste rit omwille van het overschrijden van de tijdsgrens. Het jaar daarop werd Dominicus opnieuw geselecteerd voor de Tour. Hij eindigde hierin op de 39ste plaats op 2 uur en 43 minuten van eindwinnaar Gino Bartali.

Zijn carrière werd echter afgebroken door de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog was hij nog wielrenner tot in 1950 maar hij kon zijn vooroorlogse prestaties niet meer evenaren. Na zijn wielercarrière begon Dominicus een fietsenzaak in zijn woonplaats Anderlecht.

Dominicus was gehuwd met de Nederlandse revue– en operettezangeres Belia van Lier. Zangeres Tonia, die België vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 1966, is zijn dochter. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.