“John Miles, bekend als ‘mister Night of the Proms’, is zondag op 72-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte,” aldus Dennis Van Goethem van Het Nieuwsblad. Deze keer was het dus geen vriend van mij die mij van zijn dood heeft verwittigd. Misschien weten zij wel dat ik ondertussen een vreselijke hekel heb gekregen aan “Music”, zijn pensioennummer zoals wijlen Toots Thielemans zou hebben gezegd. Daar staat echter tegenover dat ik het bij het uitkomen wél een goed nummer vond (ik heb zelfs de CD gekocht, waarop het stond) én dat ik Miles altijd als vakman heb kunnen appreciëren, b.v. als begeleider van Tina Turner, maar ook met b.v. uitstekende versies van “Bohemian Rhapsody” of “All by myself” op de Proms (foto Sven-Sebastian Sajak via Wikipedia).

Op jonge leeftijd leerde John Miles piano en gitaar spelen. Op zijn achttiende speelde hij bij de semi-professionele band The Influence, met gitarist Vic Malcolm en drummer Paul Thompson (vanaf 1971 drummer bij Roxy Music). Na het uiteenvallen van deze band vormde John onder zijn eigen naam een band die voornamelijk soulcovers bracht. Ook dit bleek geen succes en John begon met componeren.

In 1976 produceerde Alan Parsons de eerste elpee van John Miles: Rebel. De rockballade Music (was my first love) werd een wereldhit en leidde tot een Amerikaanse tournee met Elton John. Dit zou wel de enige hit van Miles blijven. De elpees en singles die John Miles daarna maakte, waren veel minder succesvol. De nummers Highfly (1975) en Slow Down (1976) kwamen tot middelmatige hoogte in de charts van de VS en UK.

Nadat zijn eigen carrière vastliep werkte John Miles vervolgens als studiomuzikant voor andere artiesten. Hij is vooral bekend als vaste gitarist van Tina Turner; met wie hij toerde vanaf 1987. Bij Alan Parsons Project zong hij een aantal nummers, waaronder La Sagrada Familia in 1987. In 1992 begeleidde hij Joe Cocker. John Miles werd ook door artiesten als Jethro Tull, Fleetwood Mac, Tom Petty, Stevie Wonder en Jimmy Page van Led Zeppelin mee op tournee gevraagd.

In 1985 was John Miles bij de eerste editie van Night of the Proms in Antwerpen. Sindsdien was hij als zanger en als leider van de Electric Band een vast onderdeel bij Night of the Proms met uitzondering van 2008, toen hij op tournee was met Tina TurnerMidge Ure verving hem toen en volgens mij ook zijn zoon, maar daarover weet Wikipedia niets te melden…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.