Zoals de Megalietenbouwers reusachtige menhirs achterlieten om hun heilige plaatsen te markeren, zo heeft de Amerikaanse antropoloog David Givens (foto) in 1981 de opdracht gekregen een stenen monument te ontwerpen waarin een waarschuwing gebeiteld staat die binnen tienduizend jaar nog begrijpelijk zal zijn voor de mensen die dan onze planeet bevolken. Inderdaad zolang zal het duren dat opslagplaatsen van radioactieve afval schadelijke stralingen blijven verspreiden !

Om de Homo Futuristicus te waarschuwen dat hij daar beter met z’n fikken kan afblijven is geen eenvoudige taak. Schrift is uitgesloten want zelfs uit de relatief jonge taalgeschiedenis die we tot nu toe hebben doorgemaakt, kan men reeds afleiden dat de huidige talen zeker niet meer zullen bestaan in het jaar 12000. Ook op het voortbestaan van bibliotheken of archieven mag niet worden gerekend (allicht niet met die kerndreiging!) vandaar dat Givens teruggrijpt naar de… prehistorie. Inderdaad, de holentekeningen zijn nu nog steeds perfect begrijpelijk en zullen dat wellicht binnen tien duizend jaar nog zijn.
Een bewijs te meer dat ons na een atoom-holocaust ten hoogste weer een oertijd te wachten staat. Als we zelfs dàt nog mogen verwachten…

Propagandistische priester
In Lokeren verloor een bedienaar van de katholieke godsdienst (een pastoor dus) het hoofd in de hitte van de verkiezingsstrijd. Vanop de kansel riep hij zijn schapen op om te stemmen voor een partij die de belangen van de gelovige gemeenschap behartigt en waarvan de eerste letter een « C » is. We nemen aan dat de eerwaarde vader op de hoogte was van het feit dat de KPB « kommunistisch » al jaren met een « k » spelt en dat het dus niet deze partij was die werd bedoeld.
Dat had blijkbaar ook een gelovige door want die nam prompt het woord en wees zijn herder erop dat die partij-met-een-C vóór de installatie van kernraketten is op het Belgische grondgebied en dat dit niet precies een « kristelijk » (of « christelijk ») standpunt is…
Ironisch genoeg antwoordde de geestelijke dat de kerk… geen plaats is om aan politiek te doen !
Voor wat hoort wat
Een bedenking van Jacky Huys in zijn achtste aflevering van zijn verkiezingsdagboek : « Voor elke Ernest Glinne moet je er een Henri Simonet (met echtgenote) bijnemen.
Voor elke Tijl De Clercq krijg je minstens een Leo Tindemans in de strot geramd, voor elke Nelly Maes een leger Wim Jorissens, voor elke Karel Poma een halve Herman De Croo
».
En voor elke Karel Van Miert staat er een Willy Claes klaar, had de slotzin kunnen zijn, maar die kreeg Huys niet uit zijn pen of anders is-ie wegens plaatsgebrek weggevallen in… « De Morgen ».
Onvermijdelijk
De kleine lettertjes. Die moet je altijd goed lezen. Ook in een artikel zit het venijn soms daar. Zo brengt « Het Volk » een stukje over de maatregelen van Simonet tegen de migranten onder de titel « Prof. Simonet krijgt tegenwind op eigen campus ». Zoals men uit deze titel kan afleiden zijn de studenten van de ULB niet opgezet met Simonets maatregelen. Maar dan komt het: « Zij krijgen hiervoor de steun van de onvermijdelijke Marc De Kock van de Belgische Liga voor de Mensenrechten » (cursivering van ons).
De Liga voor de Mensenrechten ligt dus ook al niet meer in het bovenste schuifje bij het blad van de christelijke arbeidersbeweging. Tenzij het om protesten gaat tegen toestanden in socialistische landen natuurlijk.
Ontgoocheld
Is Frankrijk nu een « socialistisch » land ? De prostituées vinden alvast van niet. Nog steeds worden zij opgepakt, geficheerd en door de belastingen achtervolgd. En nochtans « hebben de prostituées massaal voor het nieuwe bewind gestemd », aldus een aantal onder hen in een brief naar de presidentsvrouwe Danièle Mitterrand.
Goddeloos
Het « tribunaal voor de strijd tegen de goddeloosheid » in Iran van zijn kant heeft de verkopers van vrouwenondergoed « met aandrang » verzocht hun waar niet op « anti-islamitische » wijze uit te stallen. Voortaan zullen slipjes en beha’s gesluierd in het uitstalraam moeten hangen.
Vleselijk
Nog vleselijke lusten. De Brusselse beenhouwerin Jacqueline Ghysels-Speekaert werd aangehouden op verdenking van een immense fiscale fraude. Pikant detail is dat de grote keten van slagerswinkels die deze dame in Brussel en Wallonië bezat deze zomer is overgenomen door een andere bekende vleeshouwer, Paul Vanden Boeynants… Na de striemende nederlaag van de PSC moet VdB nu ook nog dit verwerken. Zoals de Chinezen zouden zeggen: « ’t Zijn vleselijke tijden ! ».

Minibrokjes uit De Rode Vaan nr.46 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.