35 jaar geleden bood het Ieperse stadsbestuur Bob Geldof het ereburgerschap van de stad van zijn voorouders aan. Vergezeld van zijn ontroerde vader en oom kwam Bob Geldof het huldebetoon in ontvangst nemen.

Nadien bezochten de Geldofs het dorp Boezinge, waar Bobs overgrootvader nog schoolhoofd is geweest en nadien ook een Engels soldatenkerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. In zijn dankwoord wees Geldhof er trouwens op dat Ieper voorheen steeds een symbool is geweest van de zinloosheid van de oorlog. Dat Geldof de link legde tussen de zinloosheid van de oorlog en de bewapeningswedloop en de noodzaak tot ontwikkeling van de derde wereld spreekt voor zich. Wij citeren o.m. « Morgen is het 11 november en dan gedenken we al deze jonge mensen die nutteloos hun leven gaven. Het cynische is dat één van de overlevenden juist Adolf Hitler was (op 28 september 1918 kon de Engelse soldaat Henry Tandey het niet over zijn hart krijgen om een overmeesterde Duitse soldaat te doden: zijn naam was Adolf Hitler, RDS). Je kan je afvragen. waarom juist hij ? Maar hoe dan ook, het was zo en dat heeft mede bijgedragen tot een Tweede Wereldoorlog. En nu komt er misschien ook nog een derde. Alleen… dan zal het wel de laatste zijn, zoveel is zeker ».

Ronny De Schepper

Een gedachte over “35 jaar geleden: Bob Geldof ereburger van Ieper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.