75 jaar geleden ging in Parijs “La putain respectueuse” van Jean-Paul Sartre in première.

Het stuk speelt zich af in de VS. Een zwarte, opgejaagd door een groep blanken, verzoekt een prostituée om voor hem te getuigen. Ze kan inderdaad bevestigen dat hij haar helemaal geen kwaad heeft berokkend en dat hij de blanke, die zijn vriend in de trein heeft gedood, slechts uit zelfverdediging heeft gewond. Oorspronkelijk verdedigt zij hem dus, maar een jonge rijke, die bij haar geslapen heeft, doet zich voor alsof hij haar bemint. Indien ze de zwarte wil laten lynchen, zal hij haar als maîtresse op zijn landgoed houden. Vanaf dàn interesseert het lot van de zwarte haar niet meer. Op het einde weet men zelfs niet of hij nu al dan niet gedood wordt. Op de DVD van de filmversie van Charles Brabant en Marcello Pagliero uit 1952 wordt er vooral de nadruk op gelegd dat Louis de Funès meespeelt (al speelt hij slechts een klant in de nightclub).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.