Honderd jaar geleden ondertekende Maurice Maeterlinck het zogenaamde “Vertoogschrift der Vijftig” tegen de vernederlandsing van de Gentse universiteit, wat hem nog minder populair maakte bij de Gentse bevolking.

Oorspronkelijk schreef ik hierbij: “Ik had graag wat meer verteld over dit “Vertoogschrift” (welke andere bekende namen we daarbij nog aantreffen b.v.), maar helaas komt mijn eigen blog er als enige uit als ik de naam intik op Google. Akkoord, dat vleit me enigszins, maar ik had toch liever meer informatie gekregen!”

Maar ondertussen heeft Marc Vermeulen mij de hieronder afgedrukte foto’s bezorgd, waarvoor hartelijk dank!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Honderd jaar geleden: Maeterlinck tegen de vernederlandsing van de Gentse universiteit

  1. In Nederland heeft de taalstrijd nooit echt geleefd. Voor ons bestaat alleen België en is Vlaanderen een deelstaat zoals je massa’s van vindt in Duitsland, Zwitserland en de VS. We hebben natuurlijk de Friezen en officieel is dit een taal maar het heeft in de rest van het land een status van dialect. Dat wil zeggen voor de buitenstaander onverstaanbaar. Vandaar de voorkeur voor ABN.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.