Het is vandaag ook dertig jaar geleden dat de Amerikaanse liedjesschrijver (partner van Doc Pomus) en chansonnier Mort Shuman is gestorven aan leverkanker, hij was pas 54 jaar oud.

Mortimer Shuman werd geboren in New York op 12 november 1938. Zijn familie was afkomstig uit Polen. Samen met Doc Pomus, die de teksten leverde, schreef hij een aantal wereldhits voor onder meer Elvis Presley (SurrenderKiss me quickViva Las Vegas…) en The Drifters (Save the last dance for meSweets for my sweet).

Shuman vestigde zich daarna in Europa; eerst in Londen. Hij raakte bevriend met Jacques Brel, vertaalde Brels chansons in het Engels, en schreef ook een musical over hem: “Jacques Brel is alive and well and living in Paris“, waarin Shuman zelf de hoofdrol zong. Vanwege zijn succes in Frankrijk ging hij in 1970 in Parijs wonen en schreef en zong vanaf toen ook liedjes in het Frans; zijn grootste Franse succes is wellicht Le Lac Majeur. Dit was deels geïnspireerd op de periode in 1874 waarin de Russische anarchist Michail Bakoenin een poging deed om via Locarno (stad) aan het Lago Maggiore (Le lac Majeur in het Frans) te vluchten. De openingszin Il neige sur le Lac Majeur verwijst dan ook niet naar sneeuw (neige), maar naar een groot vuurwerk dat Bakoenin in 1874 zou hebben laten ontsteken.

Shuman overleed in 1991 aan de gevolgen van een leveroperatie. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.