Honderd jaar geleden werd in Ehrenfeld (Pennsylvania) Charles Dennis Buchinsky geboren als zoon van Pools-Litouwse immigranten. In 1953 veranderde hij zijn achternaam in Bronson (foto Georges Biard via Wikipedia) omdat, ten tijde van de communistenjacht van McCarthy, mensen met een Russisch klinkende achternaam meteen verdacht waren. Wij kennen hem vooral uit “Once upon a time in the west” van Sergio Leone uit 1968, een film die in Frankrijk zelfs werd uitgebracht als “L’homme à l’harmonica”. Bronson is in 2003 overleden.

Charles Dennis Buchinsky was een zoon van PoolsLitouwse immigranten in Amerika. Zijn vader was een Lipka-Tataar en zijn moeder een Litouwse.

Buchinsky ging op zestienjarige leeftijd net als zijn elf broers en zussen werken in een steenkolenmijn. De omstandigheden waren zwaar en vier broers en drie zussen overleden voor hun twaalfde levensjaar. De familie leefde in armoede. Zijn schoolkostuum werd door zijn moeder gemaakt van een oude jurk van zijn zus, omdat er geen geld was voor kleren.

Toen Buchinsky achttien jaar was, moest hij in militaire dienst. Hij ging bij de luchtmacht en werd staartschutter van de B-29-bommenwerper. Met dit vliegtuig nam hij deel aan bombardementen boven Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog was Buchinsky lange tijd werkloos. Hij besloot uiteindelijk om vanaf 1950 in de filmindustrie te gaan werken. Zijn enige motivatie was het geld. Buchinsky had namelijk gehoord dat acteurs enorm goed betaald kregen en in de filmindustrie was in de jaren vijftig een grote behoefte aan acteurs met karakteristieke koppen.

Buchinsky’s eerste grote rol was als het kwaadaardige hulpje van Vincent Price in de klassieke horrorfilm House of Wax in 1953. Kort hierna veranderde Buchinsky zijn achternaam in Bronson. Dit deed hij omdat, ten tijde van de communistenjacht van McCarthy, mensen met een Russisch klinkende achternaam meteen verdacht waren.

Westernliefhebbers kennen Bronson van de anti-racistische film Apache van Robert Aldrich (1954) waarin de acteur een Indiaanse legerverkenner vertolkt, en van Vera Cruz, eveneens van Aldrich en uit hetzelfde jaar, waarin hij een ware nietsnut uitbeeldt.

Met The Magnificent Seven van John Sturges werd Bronson samen met enkele andere toen nog jonge acteurs, zoals Steve McQueen en James Coburn, een wereldberoemd bijrolspeler.

Daarna kreeg de kijker hem dikwijls te zien in commerciële films zoals The Great Escape, waarin hij een Oost-Europese krijgsgevangene en tunnelgraver speelde, en The Dirty Dozen, waarin hij een terdoodveroordeelde speelde die in de Tweede Wereldoorlog een zelfmoordmissie moet uitvoeren.

Daarna vertrok Bronson naar Italië om daar in de spaghettiwesterns te gaan spelen. Bronson speelde in minder bekende spaghettiwesterns als Guns for San Sebastian en Villa Rides, maar werd wereldberoemd met zijn rol als de zwijgzame harmonicaspeler in Once Upon a Time in the West (1968). Deze film maakte van Bronson een legende en een ware superster. De rol was ook een groot nadeel voor hem; vanaf nu werd hij constant getypecast als mysterieuze wreker.

Hierna maakte Bronson in de jaren zeventig en tachtig in hoog tempo een flinke reeks actiefilms waarin hij altijd hetzelfde soort personage speelde: een tragische man die wraak pleegt. De rollen die bij dit personage pasten varieerden van politieagent over huurmoordenaar tot een ordinaire gangster. Veel van deze films werden door de critici niet hoog ingeschat, maar ze maakten Bronson wel tot een van de meest productieve en best betaalde acteurs van Hollywood.

Bronson bereikte z’n hoogtepunt met de vijfdelige reeks Death Wish (1974, 1982, 1985, 1987 en 1994), klassieke vigilante-films waarin hij de rol speelt van een man die overdag architect is en ’s nachts een koudbloedige wreker. After finishing The Stone Killer (1973), Charles Bronson and Michael Winner wanted to make another film together, and were discussing further projects. “What do we do next?” asked Bronson. “The best script I’ve got is Death Wish. It’s about a man whose wife and daughter are mugged and he goes out and shoots muggers,” said Winner. “I’d like to do that,” Bronson said. “The film?” asked Winner. Bronson replied, “No . . . shoot muggers.” Later werd hij door de politiek correcten natuurlijk verplicht deze uitspraak te herroepen: “I certainly don’t advocate anyone taking the law into their own hands. I don’t think that the film advocates that, either. If my films have a lesson, it’s that violence doesn’t pay. My opinion is that violence only breeds violence.”

Scenarist Wendell Mayes preserved the basic structure of the novel by Brian Garfield and much of the philosophical dialogue. It was his idea to turn police detective Frank Ochoa (Vincent Gardenia) into a major character of the film. His early drafts for the screenplay had different endings than the final one. In one, he followed an idea from Brian Garfield. The vigilante confronts the three thugs who attacked his family and ends up dead at their hands. Ochoa discovers the dead man’s weapon and considers following in his footsteps.

After viewing the film, Brian Garfield was dissatisfied with the result of his novel-turned-film, due to its advocacy towards vigilantism, resulting in him writing a sequel novel called ‘Death Sentence,’ which dealt of the consequences of vigilantism. The book was adapted in 2007 starring Kevin Bacon, but with a complete different story, which kept only certain elements from the book.

Andere hoogtepunten uit deze hele reeks actiefilms waren Mister Majestyk (1971) The Mechanic (1972), Death Hunt (1981) 10 to Midnight (1983) en Murphy’s Law (1986). Veel van deze films werden geregisseerd door Jack Lee Thompson.

Een van de weinige serieuze films was Hard Times (1975), een historisch drama over een straatarme mijnwerker die tijdens de Grote Depressie gaat boksen om geld te verdienen. Voor Bronson, die zelf mijnwerker was geweest, was dit zijn meest persoonlijke en meest favoriete film.

Bronson heeft verscheidene films gespeeld met actrice Jill Ireland, zijn echtgenote sinds 1968 tot aan haar dood in 1990. In de laatste periode van zijn leven leed Bronson aan de ziekte van Alzheimer. Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking in het Cedars-Sinai hospitaal in Los Angeles. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.