Op dezelfde dag als Jan Theys overlijdt ook Jos Murez, jarenlang medewerker aan de rubriek “Geestesleven” van Vooruit. In 1971 volgde hij zelfs Louis Paul Boon op als leider van deze rubriek.

“Tijdens het laatste jaar van Louis Paul Boon als journalist van Vooruit en chef van de kunstpagina Geestesleven [1956-1971] werd er gezocht naar een opvolger. Boon had duidelijk iemand anders voor ogen, trachtte zijn man benoemd te krijgen maar door manipulaties en inmenging van de loge werd Murez chef Kunst. Boon is daar blijven over jammeren en klagen, tot zijn dood in 1979. Sommigen in het Gentse literaire milieu, met als stamlokaal de Hotsy Totsy, beweerden [beweren] dat Murez’ benoeming Boon zo hard gekwetst heeft dat het mede aanleiding was van zijn vroege dood.” (Guido Lauwaert)

Merkwaardig is dat Murez zelf zich precies door de loge tegengewerkt vond bij de overgang van de Vooruit naar De Morgen (waarbij hij uit de boot viel). Zo staat het naar verluidt toch in zijn roman “De progressieven” die “een afrekening met de nieuwe bende, de jongere generatie, was”. “De machtsovername door de loge,” zo beschreef Murez het.

Jos Murez werd in bepaalde kringen als een bijzonder onaangenaam persoon beschouwd, verbitterd over zichzelf en de anderen. Hij was natuurlijk geen Boon en nog minder een Minne. Prosper De Smet had dan toch een ander karakter.

Ik zal Murez ooit wel op persconferenties of zo zijn tegengekomen, maar dat kan ik mij eerlijk gezegd niet herinneren. Wat ik me evenwel wél herinner is dat hij op een bepaald moment in onmin kwam met de jongere generatie (wellicht bij de oprichting van De Morgen) en dat hij toen op De Rode Vaan is komen solliciteren als losse medewerker. Dat gebeurde bij Jan Mestdagh, die op de redactie schuin tegenover mij zat, dus ik heb de tijd gehad om Murez langs alle kanten te bekijken. En voor de volledigheid: bij mijn weten heeft hij één artikel geschreven (het staat zelfs op mijn blog: https://ronnydeschepper.com/2017/11/25/het-levende-vlaamse-volkslied/). We liepen niet over van enthousiasme, moet ik zeggen en zonder dat er harde woorden gevallen zijn heeft hij dan maar zijn pogingen gestaakt.

Referentie

Guido Lauwaert, Hugo Claus, Louis Paul Boon en Jos MurezDoorbraak.be, 11 april 2017. (Met dank aan Johan Velter)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.