Morgen zal het al veertig jaar geleden zijn dat Louis Paul Boon aan zijn schrijftafel is gestorven (foto Paul Teughels).

Bij leven en welzijn heb ikzelf een aantal keren met Louis Paul Boon te maken gehad en na zijn dood heb ik o.a. een colloquium over zijn werk georganiseerd. Stof genoeg dus om over een aantal artikels te verspreiden…
Abel Gholaerts
Boon werkte grààg op De Rode Vaan
De Kapellekensbaan
Niets gaat ten onder (1956)
Tedere anarchist
Boon en de anarchisten
Menuet
De onkruidboeken
Louis Paul Boon in ’t Keetje (1971)
Zomerdagdroom (1973)
Ariane Ryckaert als Mieke Maaike
Boon en erotiek
Het dichterschap van Boon
Boon en de film
’t Is maar een woord
Pieter Daens als luisterspel
Louis Paul Boon, dubbelkunstenaar
David Boon aan het lijntje
Boon-herdenking in Temse
Boon-herdenking in Aalst

P.S. In 2023 vond er iets merkwaardigs plaats. Lieven Tavernier pakte naast de Boonprijs en postte zijn ontgoocheling op zijn FB-pagina. Bij de reacties hierop was er ook een merkwaardige van Roel Van Bambost. Hij schreef: “Ik zou in jouw plaats de prijs toch niet aanvaard hebben. Boon was misschien een groot schrijver, maar hij was ook een heel foute man.” Toen ik hierop reageerde met: “Wat gaan we nu krijgen, Roel?” was het antwoord: “Ik meen dat ik uit eigen ervaring mag spreken.” Daarop schreef ik: “Daarmee maak je het raadsel alleen maar groter!” Helaas bleef het hierbij en wellicht zullen we dus wel nooit weten waarom Roel Boon zo fout vond.

Referenties
Ronny De Schepper, Louis Paul Boon-jaar, Periodiek Verschijnsel, april 1999
Ronny De Schepper, Louis Paul Boon-jaar, Vakbond in Beweging, april 1999

4 gedachtes over “Louis Paul Boon (1912-1979)

  1. Amaai, dat was inderdaad een gemiste kans om een blik op de feminateek te werpen met commentaar door Boon zelf.
    Ik moet eigenlijk met schaamrood bekennen dat ik veel en veel te weinig van Boon ken. Ik heb deze post alvast opgeslagen om hem eens op het gemak de nodige aandacht te geven!

    Geliked door 1 persoon

  2. Na het terugzien van de film “Daens” ben ik begonnen met het lezen van Boons boek “Pieter Daens” (dat al enkele jaren ongelezen in m’n boekenkast stond). Ik zit halfweg en ben qua appreciatie ook gematigd. Vaak is Boon toch langdradig omdat hij alles heel gedetailleerd vertelt, van jaar tot jaar. Bovendien vind ik zijn stijl toch niet zo superieur (om van de talrijke taal- en spelfouten nog te zwijgen). Ik ga het boek zeker uitlezen, maar krijg toch weer het gevoel – zoals na de lectuur van “De Kapellekensbaan” een aantal jaren geleden- dat een en ander wat zo lovend over Boon gezegd wordt/werd toch wat overdreven is. Ik heb in elk geval bewondering voor de scenarist van “Daens” die uit dit boek een goed scenario gepuurd heeft!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.