Morgen wordt de Nederlandse politica Hanneke Jagersma zeventig jaar. Zij was in 1982 de eerste (en later zou blijken ook de laatste) CPN-burgemeester in Nederland, meer bepaald in Beerta (foto Hans van Dijk van Anefo via Wikipedia)

Johanna (Hanneke) Jagersma (Heeg1 november 1951) werd geboren in een politiek bewust CHU-gezin (*). Jagersma volgde de opleiding aan de sociale academie, de ASCA, in Groningen. Tijdens haar studietijd werd ze politiek actief en in 1974 lid van de CPN. Na haar opleiding was zij werkzaam als projectleider gecoördineerd ouderenwerk in Beerta (**). Voor de CPN werd ze in 1978 gekozen in de Provinciale Staten van Groningen. Vier jaar later benoemde de Kroon op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn haar tot burgemeester van Beerta, waar zij op 1 april 1982 geïnstalleerd werd. Zij kreeg de ambtsketting omgehangen door partijveteraan Koert Stek (foto). Zij was bij haar benoeming de jongste burgemeester van Nederland en werd de eerste en achteraf bezien ook enige CPN-burgemeester.

Tijdens haar ambtstermijn werd zij vanwege zwangerschapsverlof, vanaf december 1983, gedurende drie maanden vervangen door de toenmalige VVD-burgemeester van DelfzijlIvo Opstelten. Een meerderheid van de gemeenteraad en de wethouders reageerde “zeer negatief” op het besluit dat commissaris van de Koningin Henk Vonhoff (VVD) had genomen: vervanging door bijvoorbeeld de locoburgemeester was ook mogelijk geweest.

Toen de gemeente Beerta op 1 januari 1990 werd opgeheven, verdween haar functie. Ze was daarna interim-manager bij de Stichting Huis voor Thuis- en Daklozen in Groningen en werkzaam bij de Vereniging Humanitas.

Jagersma was een van de Oost-Groningse leden van de CPN, die zich verzetten tegen de vorming van GroenLinks. Ze is nog enige tijd actief geweest in de VCN, Partij van Communisten in Nederland. In 2013 sloot ze zich aan bij de SP. (Wikipedia)

(*) De Christelijk-Historische Unie (CHU) was een Nederlandse protestants-christelijke politieke partij, die in 1908 werd opgericht en tot 1980 als zelfstandige partij heeft bestaan.

(**) Beerta is een dorp in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ongeveer 2.205 inwoners (2021), van wie een 400-tal in de verspreide huizen eromheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.