Winona Ryder, geboren in, jawel, het plaatsje Winona in Minnesota op 29 oktober 1971 (*), is erg jong begonnen, maar toch niet in Lolita-rollen.

Winona Ryder was cast in “Beetlejuice” (Tim Burton, 1988) on the strength of her performance in Lucas (1986).
In “The house of spirits” speelde ze de dochter van Meryl Streep en in “Mermaids” (Richard Benjamin) is ze die van Cher (1990).
Daarna kwam “The age of innocence” van Martin Scorsese (1993). De film werd genomineerd voor een golden globe als beste film en Scorsese als beste regisseur, maar uiteindelijk was het enkel Winona Ryder die er één kon bemachtigen als beste vrouwelijke bijrol. Ze nam hem overigens in ontvangst vergezeld van David Pimer van de groep Soul Asylum i.p.v. haar vroegere vriend Johnny Depp.
In 1996 was er “How to make an American quilt” (Jocelyn Moorhouse). Winona Ryder in een film over naaien, ouwe snoepers zaten zich al op te geilen. Helaas was het maar al te letterlijk bedoeld.
Het meest engageerde Winona zich in 1999, als ze de filmrechten kocht van het autobiografische boek “Girl interrupted” van Susanna Kaysen. De regie gaf ze in handen van James Mangold, maar zelf vertolkte ze de rol van Susanna. Een oscar ging echter naar Angelina Jolie als beste vrouwelijke bijrol voor haar portret van Susanna’s vriendin Lisa in het Claymoore psychiatrisch ziekenhuis. Susanna zelf is daar beland op aanraden van een psychiater die haar wat rust voorschrijft. Als kind van de jaren zestig wist ze op zeventienjarige leeftijd immers niet goed raad met zichzelf. Uiteindelijk zal ze voor een loopbaan als schrijfster kiezen en precies dàt zal haar geestelijk evenwicht terugbrengen. Ook mede dankzij de zwarte verpleegster Valerie (Whoopi Goldberg).
Lisa daarentegen is meer de Jack Nicholson uit het gezelschap als men de film wil vergelijken met het fameuze “One flew over the cuckoo’s nest” (wat – willen of niet – vaak gebeurt).
De film past in de trend van het afvallen van de “sixties” (denk aan de uitspraak van Jan Leyers: “Er gaat nog een tijd komen dat men zich eerder moet schamen omdat men een kind is van de sixties dan omdat men fout was tijdens de Tweede Wereldoorlog!”), maar als men zich dan op het druggebruik concentreert, kan ik daar wel inkomen…
In 2014 speelde Winona een gekwetste vrouw in “Turks and Caicos”, het tweede deel van een trilogie van David Hare rond (gewezen) MI5-agent Johnny Worricker (gespeeld door Bill Nighy) en als onderwerp de geheime gevangenissen van de Verenigde Staten over zowat heel de wereld, waarin terreurverdachten worden gemarteld. De Amerikaanse president wordt niet met name genoemd, maar is door een aantal typeringen (b.v. de belofte om Juantanamo op te doeken) wel degelijk op Barack Obama terug te voeren. De Britse prime minister daarentegen wordt als door en door corrupt voorgesteld en krijgt daarom een fictieve naam: Alec Beasley (gespeeld door Ralph Fiennes). Ikzelf herken er Tony Blair in, maar dat is natuurlijk een persoonlijke interpretatie. Winona heeft een opgemerkte rol in die tweede film (de eerste is “Page eight” en de derde “Salting the battlefield”), waarin ze haar fameuze blik (verwonderd, maar tegelijk ook verwijtend) tot in den treure kan aanwenden, maar in het geheel is ze eigenlijk totaal onbelangrijk. Het lijkt erop alsof de filmploeg plotseling de buitenkans zag om haar in het script te verwerken, alhoewel dat eigenlijk al volledig klaar was en er eigenlijk geen plaats voor haar was voorzien.

Ronny De Schepper

(*) Haar voornaam Winona is wel degelijk haar eigen naam, maar haar familienaam is Horowitz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.