Morgen zal het precies zestig jaar geleden zijn dat ene Raymond Jones in de platenwinkel van Brian Epstein in Liverpool naar “My bonnie”, het singeltje van Tony Sheridan met The Beatles, vraagt. Epstein heeft het niet in huis, wat hem verschrikkelijk ongelukkig maakt, want hij gaat er prat op dat hij àlles in huis heeft. Het wordt nog erger als op maandag de winkel heropent en twee meisjes binnen stappen die naar hetzelfde plaatje vragen. Zij weten een verbijsterde Epstein te vertellen dat The Beatles eigenlijk van Liverpool zijn en dat de plaat zowaar in Duitsland werd opgenomen (*). Daarop besluit Epstein dat hij ze toch eens wil gaan beluisteren in The Cavern Club, waar ze op dat moment spelen. The rest, zoals dat dan heet, is history

Nochtans vindt Epstein er oorspronkelijk eigenlijk niks aan, hij houdt zelfs helemaal niet van popmuziek. Volgens Hunter Davies (“The Beatles, the authorised biography”) ging zijn voorkeur uit naar klassieke muziek, meer bepaald naar Jean Sibelius (p.129), en als het dan toch wat lichter mocht zijn, dan was er altijd nog… Edmundo Ros. Dat belet hem echter niet om als succesvolle platenverkoper een poprubriekje te schrijven in Mersey Beat. Zo noteert hij o.a. dat “the Shadows’ popularity seems to increase continually.” “That must have made The Beatles puke,” besluit Davies (p.130).
Niet gehinderd door enige kennis gelooft hij desondanks in The Beatles als hij ze aan het werk ziet in de duistere Cavern: “Eens zullen ze beroemder zijn dan Elvis Presley,” voorspelt hij. In de (mede door George Harrison gefinancierde) Monty Python-parodie “All you need is cash” luidt het echter anders. Dan blijkt de homoseksuele manager van “The Rutles” niet echt in hun muziek geïnteresseerd, maar wel in “their trousers”.
Volgens Hunter Davies zei hij in werkelijkheid: “I liked them because of this quality they had, a sort of presence. They were incredibly likeable.” En over de reden waarom de Beatles met hém in zee wilden gaan is hij heel eerlijk: “I had money, a car, a record shop. I think that helped. But they also liked me.” (p.138)
Toch moet ook Davies toegeven: “If he hadn’t become their manager, it’s unlikely they would ever have been friends.” (p.243)
Vooral de verhouding met Paul McCartney ligt moeilijk: “I think Paul thinks I’m closer to John than I am with him. It’s not really true. It was earlier on, but now I love them all equally.” (p.243-244)
Een leuke anekdote uit de tijd dat het nog “minder goed” ging tussen Paul en Brian… Op het moment dat Epstein de Beatles bij zich roept om hun onderling contract te bespreken, komt Paul McCartney niet opdagen. Epstein, als Pietje Precies, is furieus en vraagt George Harrison hem op te bellen. Paul blijkt in bad te zitten. “This is disgraceful,” brult Epstein, “he’s going to be very late!” Waarop George met de droge humor die kenmerkend is voor hem repliceert: “Late, but very clean…” (Davies, p.137)
Enfin, uiteindelijk slaagt Epstein er toch in om de Beatles in het gareel te laten lopen. Door sommigen werd hem dat kwalijk genomen. Vooral John Lennon had het er met name erg moeilijk mee: “We couldn’t say it, but we didn’t really like going back to Liverpool. Being local heroes made us nervous. When we did shows there they were always full of people we knew. We felt embarrassed in our suits and being very clean. We were worried that friends might think we’d sold out. Which we had, in a way.” (p.188-189)
Epstein verdedigt zich: “I didn’t change them. I just projected what was there. What was there was this presence. On stage they had this undefinable feeling. But it was being spoiled by smoking and eating and talking to the front few rows.” (Davies, p.141)

Ronny De Schepper

(*) Uiteindelijk zou Epstein 200 exemplaren bestellen. Hunter Davies schrijft er niet bij (p.136) of hij die dan ook alle 200 heeft kunnen verkopen, maar in the long run zal dat wel geen probleem geweest zijn natuurlijk. Eens de Beatles bekend waren, wilden de fans wellicht àlles wat ze ooit hadden uitgebracht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.