‘Geen sant in eigen land’, een spreekwoord dat stoelt op tijdloze ervaringen, is niet van toepassing op Temse. Onze gemeente heeft een traditie ontwikkeld, waarbij de kunstenaars worden geëerd met een tentoonstelling én de uitgave van een monografie. De overleden kunstenaars zijn bovendien vereeuwigd in een straatnaam. Kunstschilder Pieter Dierckx geniet extra aandacht. Nadat (o.m.) in 2006 in het Gemeentemuseum een grootse retrospectieve tentoonstelling (met monografie) had plaatsgevonden, wordt de 150ste verjaardag van zijn geboortedag aangegrepen om deze briljante kunstschilder en directeur-leraar van de Academie nogmaals nadrukkelijk in de kijker te plaatsen. De expo, begeleid door een (gratis) brochure, vindt plaats in het (vernieuwde) Gemeentemuseum in november.

Pieter Dierckx (°Antwerpen, 1871) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Hoger Instituut in Antwerpen. Hij was één van de revelaties van zijn generatie en bekroonde zijn studies met het diploma van de hoogste graad voor Tekenen en Schilderen, wat hem toeliet ook les te geven aan leerlingen van academies en tekenscholen.

Hij groeide uit tot een eminent (neo-impressionistisch) kunstschilder. Bij zijn benoeming tot directeur van de Academie van Temse in 1896 – hij was 25 – vestigde hij zich in de Scheldegemeente. Met zijn talenten, eigen visie, originele ideeën, dynamiek, sociale bewogenheid en vernieuwende aanpak bouwde hij het instituut uit tot een modelschool. Hij gaf er ook les – Tekenen, Landschapsschilderen, Sieraadschilderen – en drukte een stempel op vele leerlingen. De school werd op een hoger niveau getild en verwierf ook bij de hogere overheid gezag en bewondering, zoals blijkt uit het verslag van de Provincieraad van 12 juli 1910: De Tekenschool van Temse staat aan de spits van al de dergelijke instellingen der provincie voor wat het grondig onderwijs betreft, de kwaliteit, de praktische vooruitgang, en beantwoordt het best aan het doel beoogd door de Commissie van Schone Kunsten. 

In de bijna 250-jarige geschiedenis van de Academie neemt Pieter Dierckx een ereplaats in. 

Naast kunstschilder was hij ook restaurateur, etser, illustrator, ontwerper… Hij maakte tekeningen voor feestelijkheden en gelegenheidsorganisaties, illustreerde boeken, brochures…, ontwierp affiches, vlaggen, praalwagens, kostuums… Ook als dusdanig speelde de sociaal geëngageerde kunstenaar een belangrijke rol in Temse. In 1919 werd hij als directeur-leraar van de Academie opgevolgd door Jan Albert De Roover, waarna hij naar Antwerpen verhuisde. Hij bleef artistiek actief tot bij zijn overlijden op 4 september 1950, 79 jaar oud.

In 1952 schonk Pieter Dierckx’ oudste dochter een bedrag aan de Academie, waarvan de rente onder de naam Prijs Pieter Dierckx om de 2 jaar geschonken wordt aan de meest verdienstelijke leerling van de schilderklas.

In 1986 werd een nieuwe straat in de Sompershoekwijk naar hem Pieter Dierckxlaan genoemd.

Pieter Dierckx hoort thuis in de traditie van de grote schilders van zijn generatie. 

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.