Vandaag is het al vijf jaar geleden dat de Amerikaanse zanger Robert Thomas Velline, bekend als Bobby Vee, is overleden. Ik geloof niet dat de media daarvan gewag hebben gemaakt…

Bobby Vee behoorde tot een genre highschool rockers die ook wel eens de Bobbies werden genoemd, precies omdat zovelen onder hen de naam Bobby droegen…
Zijn muziekcarrière begon op The Day the Music Died. Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper waren bezig met de Winter Dance Party-tour en kwamen om tijdens een vliegtuigongeluk op 3 februari 1959. Hun volgende concert zou plaatsvinden in Moorhead, Minnesota. De toen 15-jarige Bobby Vee had een bandje, genaamd The Shadows (*), en boden zich aan als vervangers voor het geplande concert. Het optreden werd een groot succes en Vee werd gevraagd voor meerdere optredens waardoor Vee uiteindelijk bekend werd. Tot op heden treedt Bobby Vee op tijdens het Winter Dance Party-herdenkingsconcert. Hij wordt hierbij begeleid door de originele Crickets.
Vee’s eerste single was “Suzie Baby”, that nodded towards Buddy Holly’s “Peggy Sue”, uitgegeven in 1959, met op de keerzijde “Flyin’ high”, een pittige instrumental, waarop Bobby Vee zelf wellicht niet meespeelt. In de eerste helft van de jaren zestig scoorde hij vele hits waaronder: “Take Good Care of My Baby” (van Carol King), “Rubber Ball” en “The night has a thousand eyes” (beide van Gene Pitney) en “I just can’t help believing”, later gecovered door Elvis.
Hij was bijna 52 jaar getrouwd met Karen Bergen. Toen ze in 2015 is gestorven, heeft Bobby Vee haar dus niet lang overleefd, iets wat men dikwijls kan vaststellen bij hechte koppels…

Ronny De Schepper

(*) Uiteraard niet te verwarren met de gelijknamige Engelse groep, die op dat moment trouwens nog The Drifters heetten, wat dan weer tot verwarring leidde met de Amerikaanse soul- en doowop-groep met die naam. Maar het opmerkelijkste is nog dat weer door een andere Bobby, namelijk Bobby Zimmerman, later beter bekend als Bob Dylan, piano zou hebben gespeeld bij deze Shadows! Later zou Bobby Vee zijn groep omdopen tot The Strangers, waardoor hij nu weer in Antwerpen verwarring begon te zaaien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.