25 jaar geleden vond in Gent de eerste Jazzkroegentocht sedert 1989 plaats. Nieuw was bovendien dat het niet om één avondje stappen ging, maar om niet minder dan vier volle avonden muzikaal genot, gratis aangeboden door twaalf café’s die reeds hun sporen hebben verdiend in de programmatie van jazzconcerten.

Initiatiefnemer is Bertrand Flamang van café Den Turk (foto), die er de klemtoon op legde dat het makkelijker was om logistieke steun van het stadsbestuur (met name de dienst toerisme en de dienst feestelijkheden) te verwerven dan om de diverse middenstanders op een lijn te krijgen. En dat bleek al meteen tijdens de persvoorstelling toen zijn ideeën over jazz door andere organisatoren werden bestreden. Profiteer er dus van, want hoewel bij succes een herhaling in het vooruitzicht werd gesteld, zou het wel eens een eenmalige onderneming kunnen worden! Anderzijds staat precies dit soort discussies garant voor een diversiteit van het jazz-aanbod. Dit blijkt ook als we de programmatie overlopen.
Op donderdag 24 oktober opent de Aba-Jour met Latin Jazz om 20 uur, de meeste andere café’s beginnen pas een uurtje later. Dat zijn dan ’t Dreupelkot met oude stijl jazz door een trio rond zanger Ferri De Vos, terwijl ook De Wilde Zee, ’t Vosken en de Hotsy Totsy trio’s brengen (resp. rond Cézarias, Freddy Sunder en Pieter Baert), maar deze brengen meer hedendaagse jazz. Dat is zeker ook het geval voor de Charlatan met Think of One en Den Turk met een groep rond Peter Hertmans. Het Sphinx-café begint pas om 22 uur met alweer een trio rond saxofonist Jeroen Van Herzeele.
Dat de café’s zelf ook van stijl wisselen, bewijst Den Turk op vrijdag 25 oktober, want dan zijn daar Broadway-songs aan de beurt, opnieuw om 21 uur net als in Taverne Bridge waar genre Django Reinhardt wordt gebracht en in ’t Vosken, waar opnieuw Freddy Sunder te gast is. In het Waterhuis aan de Bierkant brengt om 21.30 uur het Sharp Five Trio easy listening jazz en om 22 uur zijn er The Dixie Friends in de Oliver Twist en opnieuw Latin Jazz in de Aba-Jour.
Op zaterdag 26 oktober krijgen we een bijna identiek programma, behalve wat het Waterhuis aan de Bierkant betreft, waar Alex Rombaut jazzy popsongs zingt en alweer Den Turk, waar het Ronny Verbiest Trio musette speelt. Om middernacht is er dan ook nog het Aldus Quartet in Sphinx.
Op zondag 27 oktober tenslotte begint men in De Wilde Zee reeds op het middaguur met « rustige jazz », terwijl het Damberd van 16 tot 20 uur zowaar een dertienkoppige big band ten tonele voert. Om 21 uur beginnen dan de slotconcerten in de Hotsy Totsy met een hulde aan Joe Henderson, Den Turk met een kwartet rond trompettist Richard Rousselet, Funk E.T. in de Charlatan en western swing jazz in ’t Dreupelkot. We zeiden het reeds: zowel de oppervlakkige liefhebber als de doorwrochte kenner vindt hierin zijn gading. De affiche werd getekend door Vero Beauprez, onze lezers wel bekend van Freeks Weeksteek.
Andie MacDowell (1987)Photo Credit: Ian Miles_Shooting Star™Tijdens de eerste avond van de Jazzkroegentocht ging ik voor Het Laatste Nieuws naar ’t Vosken, waar het Freddy Sunder trio optrad. Het café zat helemaal vol, maar meestal met mensen die op het restaurant afgekomen waren. Wanneer Freddy Sunder opent met de tune van het RTBF-filmmagazine van Selim Sasson, spitsen toch een aantal mensen de oren.
Vlakbij de muzikanten heeft Sabrina Dewulf met haar man en schoonouders postgevat. Ze heeft nog nooit een jazzkroegentocht meegemaakt, maar gaat wel geregeld naar café’s waar een jazzgroepje speelt. Eigenlijk doet ze dit ook zo vanavond, want ze houdt het bij deze ene groep. Morgen moet ze immers weer vroeg op. Sabrina is manusje van alles in het familiepark Harry Malter in Heusden, waar haar man als zelfstandige kok werkt.
In het restaurant draaien we dergelijke muziek,” zegt ze en, inderdaad, de rustige laidback-muziek van Sunder laat zich misschien nog het best op deze manier consumeren. De gesprekken gaan gezellig door, alleen na ieder nummer onderbroken voor een beleefdheidsapplaus.
Op speciale gelegenheden, zoals b.v. op oudejaarsavond, nodigen we zelf ook een groepje uit,” zegt Sabrina. “Dat is trouwens één van de redenen waarom we hier zijn. Om te prospecteren als het ware. En, ja, Sunder bevalt me wel. Misschien vragen we hém wel.”
Haar man speelt thuis zelf keyboards, maar aan optredens waagt hij zich nog niet. En zijzelf? Voelt ze zich niet geroepen om te zingen b.v.? Nee, dat niet, maar ze luistert wel veel naar jazz. “CD’s meestal, want op de radio hoor je dit soort muziek helaas niet meer.
Zaterdag gaat Sabrina opnieuw op pad. Eerst een filmpje meepikken in de Decascoop en nadien gezellig een glaasje drinken. Waar, dat weet ze nog niet precies. Alleszins gaat ze niet speciaal op één of andere groep af en een speciale voorkeur voor een café heeft ze ook al niet. “Het zal afhangen van de inspiratie van het moment.”

Referentie
Ronny De Schepper, Jazzkroegentocht in Gent, Het Laatste Nieuws 18 oktober 1996
Ronny De Schepper, Sabrina houdt van olifanten en van Freddy Sunder, Het Laatste Nieuws 26 oktober 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.