1 oktober 2021 is voor mij een belangrijke datum. Na 38 jaar in het hoger onderwijs gefunctioneerd te hebben is eindelijk de dag van het pensioen, officieel emeritaat, aangebroken. Ik ben er nog geen 65, maar de wetgever heeft geoordeeld dat ik door mijn lange ononderbroken carrière het voorrecht krijg om vervroegd op pensioen/emeritaat te gaan. Ik heb dit voorrecht met beide handen aangenomen en heb het slechts met 1 maand verlengd om toch nog een laatste tweede zittijd te kunnen afwerken (sommige studenten willen toch zo graag nog eens examen afleggen).

Ik heb in het verleden collega’s gekend die doorgingen tot de laatste dag dat ze wettelijk mochten werken. Dit enkel en alleen omdat ze niet wisten wat ze thuis, alleen met hun echtgenote, zouden aanvangen. Kortom ze hadden geen hobby om zich bezig te houden.
Sinds 1995 wist ik echter dat dit mij niet zou overkomen. Het was namelijk in dat jaar dat ik de vroegere passie uit mijn kindertijd weer opnam en mij weer als wielerverzamelaar uitte.
Het begon allemaal met een wielerruilbeurs in het Antwerpse Sportpaleis waar ik merkte dat er in Vlaanderen en Nederland nog fanaten zoals ik rondliepen. Sedertdien heeft de verzamelwoede, meer bepaald het wielervirus, mij niet meer losgelaten. Gelukkig is er, in tegenstelling tot het Covid-19-virus, nog geen vaccin gevonden tegen dit virus.
Binnen het wereldje van de wielerverzamelaars heb ik heel wat mensen leren kennen. Mensen die ik zelfs vrienden kan noemen. Met hen moet het niet altijd gaan over de laatste prentenreeksen, de nieuwste verkregen wielertruien, de bespreking van de laatste wielerboeken, maar kan het ook eens over de familie gaan, de reizen e.a.
Op een bepaald moment ben ik, al of niet samen met een co-auteur, o.a. door de opkomst van de computer, beginnen publiceren. Eerst ging het om de Ploegensamenstellingen van 1946 tot en met 2006, weliswaar op een primitieve manier, later werden het echte boeken (op dit ogenblik 13) en artikels in tijdschriften.
Nu ik (nog) veel meer vrije tijd zal hebben zal ik die trachten op te vullen met iets waar ik al jaren over aan het broeden ben nl. een elektronisch tijdschrift.
Wordt het een Vlaamse versie van Coups de Pédales? Zeker niet. Ik durf zelfs nog niet te opperen dat dit tijdschrift de status van Coups de Pédales zou benaderen. Is het de opvolger van KOERS van wijlen Jozef Hamels? Misschien komt dat wel in de buurt.
Wat komt er in dit tijdschrift? Van alles wat met de koers te maken heeft, maar toch het liefst wat met de periode van de jaren 50-60-70 van vorige eeuw te maken heeft. Mijn opzet is dat er zoveel als mogelijk neergepend wordt wat in de hoofden van wielerfanaten, wielerverzamelaars zit en bij het wegvallen van hen, verloren gaat.
Ik heb in het verleden een aantal collegaverzamelaars weten wegvallen (Hugo, Jozef, André, e.a.) en de vele kennis die zij hadden met hen zien verdwijnen. Ik vind dat zo jammer. Vandaar dit initiatief.

Wie zal er schrijven? Ikzelf natuurlijk, maar alle hulp is welkom. Heb je een interessant item dat je eens op papier zou willen zetten? Doe maar. Als het past in mijn visie van dit tijdschrift, dan wordt het opgenomen. Wil je schrijven over een bepaalde renner (liefst een van de mindere goden) al of niet uit je streek of je idool tijdens je kinderjaren, over een bepaalde ploeg, een bepaalde wedstrijd, de kleuren van truien of iets dat je weet en eens wil vertellen, mail mij maar. Denk je dat je niet kan schrijven? Laat je niet afschrikken. Ik, of iemand anders, lees je teksten wel na en dan komen we wel tot een mooi geheel.
Toen ik de eerste versie van dit editoriaal schreef stond ik er nog alleen voor. Ondertussen is er zelfs al een kleine ‘redactieraad’ ontstaan waarvan de leden zich geëngageerd hebben om nu en dan ook iets te schrijven. Patrick Feyaerts, Hans Vandeput en Jan Soens hebben mijn oproep reeds beantwoord en leveren hier al een eerste bijdrage.


Voor wie is het tijdschrift? Voor iedereen. Ik zal beginnen met het door te mailen in pdfformaat aan de mensen die in onze contacten zitten. Wil je het niet meer ontvangen? Laat het mij weten en ik zal je uit de distributielijst verwijderen. Denk je dat er iemand anders ook geïnteresseerd is? Laat het weten, dan voeg ik die persoon toe aan de distributielijst.
Wat gaat het kosten? Niks, nada, niente, niets. Het is gratis. Ik doe het gewoon voor het plezier. Met de kans dat het initiatief niet gewaardeerd wordt, wat soms het geval is met iets dat gratis is. Maar misschien, dat moet ik nog bekijken, komt er wel een steunfonds zoals bij Wielerarchieven. Een oproep op het einde van het jaar voor een vrijwillige bijdrage want ik zal waarschijnlijk wel ‘kosten’ hebben. Papier en inktcartridges voor proefdrukken of het afprinten van documentatie voor een of ander artikel. Maar winst maken is zeker niet de bedoeling.
Tenslotte, hoe zal het tijdschrift heten? Daar heb ik een tijdje over zitten nadenken. Ik vond niet direct een gepaste naam. KOERS kon niet meer, Pedaalslagen zou flauw zijn. Sprint is ook al dikwijls gebruikt enz … Uiteindelijk kwam ik bij PELOTON uit. Kort bondig en het gaat over de koers, maar een magazine met die naam bestaat al in de U.S.A.
Vandaar dat ik last minute de naam veranderde naar WAAIERS. Misschien zelfs een meer toepasselijke naam gezien er een waaier van verschillende artikels in zal verschijnen.
Beste wielervrienden, ik breng hier het eerste nummer van WAAIERS. Ik hoop dat ik het lang kan volhouden, dat jullie er plezier aan beleven en dat er artikels van jullie kant komen.

Jan De Smet
Petegem-aan-de-Leie donderdag 30 september 2021

Wie geïnteresseerd is, kan contact opnemen via mail: waaierstijdschrift@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.