Naar aanleiding van de discussie over de foto van Antonio Suarez stuurde Jan De Smet me nog enkele “wielerpuzzels”, die al dan niet werden opgelost op de site van Wielerarchieven. Enjoy!

Deze discussie werd door mij gestart op 30/09/2006:

Gilbert Desmet

Op deze foto zie je Gilbert Desmet staan. Waarschijnlijk aan de start van een criterium. Deze foto kadert in een hele reeks foto’s waarvan ik vermoed dat ze allemaal genomen zijn aan de start van dezelfde koers.
Een aantal van die foto’s doen sterk denken aan de fotootjes in de prentenreeksen (Maple Leaf Chewing Gum 1965-1969) met de witte, gele en rode randen met de vlaggetjes.
Wat ik mij nu afvraag is waar deze foto’s genomen werden.
Ik nam de foto van Gilbert Desmet omdat op de achtergrond toch wel een typische toren te zien is. Wie herkent de plaats?

Als ik de foto’s verder analyseer kom ik tot volgende vaststellingen :

Er liepen tramsporen door de stad of het dorp.
Garage De Ko…. was medesponsor.
Het is het jaar 1964. Na 26 juli want De Rosso en de Roo zijn NK. Mogelijks na 5 september als de amateurswedstrijd klopt.
Groot handelspand met naam TOR….

Reden nog mee : Bocklandt, Lykke, Van Steenbergen, Desmet G, Melckenbeeck, T. Verschueren, Guido De Rosso als IK, de Roo als NK, Rik Wouters, Vic Van Schil, Rik Luyten, Troonbeeckx, Jokke Wouters, Ludo Janssens, Jos Huysmans, Vanconingsloo, Schils, Oelibrandt, Denson, Bracke (?), Sorgeloos, Van Gompel, Monty, Scrayen, Van Meenen, Vannitsen, Gilbert De Smet, Vande Kerckhove, Jan Boonen, Brands, Deferm, Haeseldonckx, Hoevenaers, Jan Janssen als WK, Kunde, Maliepaard, Mertens, Roger Thull, Van Tongerloo.

Waarschijnlijk was er ook een amateurwedstrijd waarin Merckx in zijn WK-trui verscheen. Hierdoor kan ook Arie Den Hartog aan het lijstje toegevoegd worden.

Eerste reactie: Op 18 september 1964 was er een criterium in Braine-le-Comte (’s Gravenbrakel) zowel voor profs (winnaar Sels) als voor amateurs (winnaar Merckx), hoewel ik bij het gebouw op de achtergrond eerst dacht aan het gemeentehuis van Brasschaat.

Antwoord: Even googlen (afbeeldingen) gaf in geen van beide gemeenten een gebouw met die toren.

Tweede reactie: Inderdaad komen veel van deze renners terug in de Maple Leaf reeks. En het lijkt ook te kloppen aan de huizen op de achtergrond dat de foto’s genomen zijn voor de start van een wedstrijd, naar mijn gevoel ergens in Vlaanderen. Als je naar de foto’s van Ludo Janssens, P. Oelibrandt en J. Schils kijkt zie je zelfs een deel van de kerk staan. En R. Van Looy startte er in een blauwe trui. Kan hij leider geweest zijn in een rittenkoers (Ronde van België)?

Antwoord: De blauwe trui is geen leiderstrui. Lees maar eens dit draadje:
http://www.wielerarchieven.be/forum/…ghlight=blauwe

Derde reactie : Bedankt voor de informatie Jan. Maar waarom dan nog de vraag over de plaats waar al deze foto’s werden genomen? In bovengenoemd draadje werd dat probleem toch ook opgelost. Het blijkt namelijk Londerzeel te zijn.

Vierde reactie : Na 5 september (dag dat hij WK werd bij de amateurs), reed Merckx nog 10 wedstrijden, nl in Overboelare, Oudegem, Ganshoren, Retie, ’s Gravenbrakel, Berlijn, Nieuwerkerken, Laken, Jemeppe sur Sambre, Tokio (O.S)
Berlijn en Tokio mogen we uitsluiten. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij zijn WK-trui kwam “showen” in een criterium voor profs.

Antwoord: De kerktoren klopt niet met Londerzeel

Vijfde reactie: We halen zaken door elkaar en zijn op weg verwarring te creëren. Het gaat over minstens twee wedstrijden. Een eerste is van voor het WK, zie het ploegfotootje van de Belgische WK-ploeg, met Beheyt in WK en Van Looy in het blauw. De andere is van na dit WK, zie Merckx in WK-trui.

Zesde reactie: Is het torentje achter G. Desmet wel een kerktoren? Het lijkt me eerder een torentje van een statige dorpsvilla zoals er vroeger wel in ieder dorp stonden. Ik zie alleszins geen contouren van een kerk en het torentje lijkt me te klein om een kerktoren te zijn.

Antwoord: Nu als je in Google onder afbeeldingen “toren en Londerzeel” intikt vind je een aantal foto’s. Maar dit torentje stond er niet bij. Hetgeen natuurlijk geen bewijs is.
Trouwens, rijden er trams in Londerzeel?

Antwoord : Ik heb de vraag naar de heemkundige kring van Brasschaat gestuurd. Met een aantal foto’s (ik denk toch dat op de foto van Merckx een tweede tramspoor te zien is). Hopelijk antwoorden ze.

En inderdaad het is geen kerktoren. Maar Googelen op toren en Londerzeel en Brasschaat en Kalmthout enz … levert niks op.

Antwoord: Het probleem is (gedeeltelijk) opgelost dankzij de heemkundige kring van Brasschaat.

Foto’s van Ludo Janssens (reeks Maple Leaf Chewing Gum 1965) en Schils (reeks Maple Leaf Chewing Gum 1965) zijn duidelijk aan dezelfde kerk genomen. Deze zijn zeker niet van Brasschaat want de kerk van Brasschaat heeft een andere vorm, duidelijk aan de stijl van de kerktoren te merken. Dus hier hebben we een nieuw probleem. Als ik mij niet vergis is ook de foto van Luyten, Troonbeeckx en nog een paar anderen op die plaats genomen

De andere foto’s zijn wel op de Bredabaan in Brasschaat te situeren.

Van Schil (reeks Maple Leaf Chewing Gum 1965): ter hoogte van het gemeentehuis met de supermarkt Torina aan het Dr. Roosensplein in de achtergrond.
Den Hartog (reeks Maple Leaf Chewing Gum 1965): ter hoogte van het gemeentehuis met op de achtergrond het torentje van het voormalige postgebouw, nadien politiekantoor, nu Dexia bankkantoor (zie bovenstaande foto).
Eddy Merckx (reeks Maple Leaf Chewing Gum 1965): ter hoogte van de kerk (links achter de tribune) met op achtergrond in de verte het gemeentehuis. Rechts de geklasseerde lindeboom voor café restaurant De Roode Leeuw.
De hier geplaatste foto van Gilbert Desmet: ook ter hoogte van het gemeentehuis met op de achtergrond het torentje van het voormalige postgebouw, nadien politiekantoor, nu Dexia bankkantoor.
Theo Verschueren

De foto van Theo Verschueren is vermoedelijk ook aan het gemeentehuis te situeren, maar vanuit een andere hoek genomen. De wagen draagt een reclamebord van garage De Kort (Ford) in Brasschaat.

Dit zijn blijkbaar opnames van verscheidene jaren (daar ben ik niet zeker van), wel steeds van de ‘Acht van Brasschaat’ dat destijds als de herkansing van het wereldkampioenschap werd gereden.

Ziezo, een probleem dat opgelost is en een probleem dat gecreëerd werd.

Zevende reactie: Ook Huysmans, Luyten, Oellibrandt, Schils, Troonbeekcx en Jos Wouters werden op dezelfde plek gefotografeerd. Aangezien deze foto’s uitkwamen in de Maple Leafreeks van 1965 (en ook gelet op de ploegen waar sommigen voor reden) kan men niets anders besluiten dat we hier in 1964 zijn. Maaaar (!), in de postkaartenreeks 1967-1968 zien we dat ook Herman Van Springel voor dezelfde kerk werd vereeuwigd. En Herman is pas prof geworden in 1965.
Herman Vanspringel

Wie kan dit mysterie uitklaren? Blijft natuurlijk de vraag over welke locatie het hier gaat.
Achtste reactie: Om alles duidelijk te houden: gaan we er nog steeds vanuit dat een aantal chromos uit de Maple Leaf reeks (WK-ploeg, Van Looy, misschien Desmet, Sorgeloos, Sels) van het criterium in Londerzeel komen?

Antwoord: Als ik snel eens Googel en de kerk van Londerzeel bekijk vrees ik dat er nog een derde wedstrijd in het spel is.

Ludo Janssens

Negende reactie: De chromo van Ludo Janssens heeft mij doen nadenken. In de helft van de jaren zestig werden in zijn woonplaats Zichem wedstrijden ingericht voor profs. Zelf heb ik verschillende jaren in Zichem gewerkt en de huizen rondom de kerk heb enigszins een zekere gelijkenis. Al is er natuurlijk wel wat veranderd op die 44 jaar. Lode Troonbeeckx en Rik Luyten waren renners wiens woonplaats ook niet zo ver afgelegen was en kunnen als we het in een iets grotere cirkel beschouwen als streekrenners aanzien. De foto van Jef Schils is eveneens op dezelfde plaats genomen maar wat mijns inziens ook belangrijk is, is dat op die foto ook Willy Derboven staat, ook iemand die we ruimer bekeken als streekrenner mogen beschouwen. Maar absolute zekerheid is er niet. Daarom mijn vraag: heeft er iemand de starterslijst van die profwedstrijd in Zichem op 12 juli 1964? Of een volledige uitslag? ik ga ook eens navraag doen bij iemand die nog in Zichem woont en nu een stuk in de zeventig is voor eventuele opheldering.

Tiende reactie: Ik heb de chromo’s van de ML reeks 1965 eens grondig bekeken. Ik ben vertrokken van de foto van de WK ploeg 1964 en de gebouwen op de achtergrond. Mijn conclusie is de volgende: de foto’s van G. Desmet, G. De Smet, V. Denson, H. Scrayen, W. Sels, E. Sorgeloos, R. Van Steenbergen, B. Vandekerckhove, J. Van Gompel, R. Van Looy, W. Bocklandt, W. Monty, P. Post en R. Van Meenen zijn op dezelfde locatie en datum genomen als eerstgenoemde foto. Waar weet ik niet. Zoals reeds eerder aangehaald zijn de foto’s van E. Merckx, V. Van Schil, A. Den Hartog en ook J. Janssen genomen in Brasschaat, na het WK van 1964. De foto van G. Desmet waar het mee begon is dus niet op hetzelfde moment genomen als de foto van de ML reeks. Dan is er inderdaad nog een derde wedstrijd (met de fameuze kerk), daarvan zijn de foto’s van J. Huysmans, L. Janssens, R. Luyten, P. Oellibrandt, J. Schils, L. Troonbeeckx, J. Wouters en G. Vanconingsloo.

Elfde reactie: Ook F. Bracke en W. Vannitsen mogen toegevoegd worden aan de eerste reeks namen. Deze foto’s zijn genomen voor het café ‘In de Kroon’. Blijkbaar was het de gewoonte om op die plek de WK-ploeg voor te stellen want ook het jaar daarop (1965) is er een foto genomen. Deze staat op blz. 130 en 131 van het boek over Rik Van Looy. Krek dezelfde plek als de chromo van de WK-ploeg 1964 in de ML reeks 1965. Trouwens werd Jo De Roo daar ook gefotografeerd in 1965 in zijn nationale kampioenentrui. Deze chromo bevindt zich in de volgende ML reeks 1966. Vraag is, waar was dit? Kan dit in Londerzeel zijn ???

Recente aanvulling van mij : waarschijnlijk is deze van Jokke Wouters en Herman Van Springel daar ook genomen.

Twaalfde reactie: Dat zou logisch zijn in die zin dat we tot hiertoe die fameuze blauwe trui van Rik II enkel aan Londerzeel konden koppelen.

Dit was de laatste reactie op 7 juli 2008.

Enkel het mysterie rond de kerk op de foto’s van J. Huysmans, L. Janssens, R. Luyten, P. Oellibrandt, J. Schils, L. Troonbeeckx, J. Wouters en G. Vanconingsloo is nog niet opgelost.
En dan zijn er nog enkele waaronder deze van Rik Van Looy waarvan ik vermoed dat ze ook wel op dezelfde plaats(en) genomen zijn, weliswaar in een ander jaar:

61 rik van looy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.