De Italiaanse wielrenster Elisa Balsamo (foto Nicola via Wikipedia) werd op 25 september 2021 wereldkampioene op de weg in Leuven door Marianne Vos te verslaan in de sprint. Twee weken later boekte ze al haar eerste succes in de regenboogtrui in de slotrit van de AJ Bell Women’s Tour. Vanaf 2022 ging ze voor Trek-Segafredo rijden en ook daar boekte ze het ene succes na het andere (1e etappe Setmana Ciclista Valenciana, Trofeo Alfredo Binda, Classic Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem…)

Elisa Balsamo (Cuneo27 februari 1998) is een Italiaanse wielrenster, die zowel actief is op de weg als op de baan. Bij de junioren werd ze drie maal wereldkampioene op de baan en eenmaal op de weg. Bij de elite werd ze Europees kampioene in de ploegenachtervolging. Na de corona-lockdown werd ze de nieuwe Europese kampioene op de weg bij de belofte-vrouwen. De Italiaanse renster hield in Plouay Lonneke Uneken en Emma Norsgaard van zich af. Balsamo is daarmee de opvolgster van Letizia Paternoster. Daarna heeft ze de slotetappe in de Madrid Challenge gewonnen. De Italiaanse was de snelste in de sprint van het peloton. De eindzege in deze driedaagse Vuelta voor vrouwen was echter voor Lisa Brennauer. (Sporza)

Daarna is ze in Plovid (Bulgarije) Europees kampioene in het omnium geworden. In een door corona sterk beperkt deelnemersveld was ze de sterkste vóór Laura Trott. Die armoede was zéker te merken enkele dagen later bij de madison, waar slechts acht ploegen aan deelnamen. Maar het dient gezegd, Balsamo stak er samen met haar ploegmaat Vittoria Guazzini duidelijk bovenuit. 

Vervolgens heeft ze in maart 2021 de eerste editie van de Gooikse Pijl Oetingen gewonnen. Na tien ronden van twaalf kilometer toonde de Europese kampioene bij de beloften zich de sneltse van een kopgroep van twaalf rensters. Jolien D’hoore werd op haar 31e verjaardag tweede, de Nederlandse Marianne Vos derde. (Het Nieuwsblad)

Elisa Balsamo maakt deel uit van de sportselectie “Fiamme Oro” van de Italiaanse politie, maar ze mag niet verward te worden met de tennisster Elisa Balsamo. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.