Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat de onlangs overleden Kris De Bruyne, kleinkunstenaar van het eerste uur, zoals ze toen nog werden genoemd, te gast was in jeugdclub Broebelke in Temse (zie bovenstaande foto).

In 1967 maakte Kris De Bruyne al een Dylaneske versie van “Klein, Klein Kleuterke”, die echter vooral succes kende in café “’t Hoekske” , aan de Paleizenstraat te Brussel. Kris voegde zich al gauw bij het duo Lamp & Lazerus, waarmee hij één lp maakte voor Vogue. Muzikaal lieten Lamp (Guido Van Hellemont), Lazarus (Wim Buelens) en Kris (De Bruyne) meer verhopen, maar ze bleven in de goede bedoelingen steken, vooral dan omdat teksten als “De peulschil” of “De onverbiddelijke zoener” het wel één keer kunnen doen, maar ook niet veel méér. Volgens Johan Verminnen zou het concept van LLK nochtans bijgedragen hebben tot het tot stand komen van Neerlands Hoop Express, de beste Nederlandstalige rockgroep (na De Miljonairs) die ik ooit aan het werk heb gezien. (*)
Kris De Bruyne zelf ging nadien ook op de rocktoer met Luk Van Kessel. Hij maakte met de hulp van o.a. Raymond van het Groenewoud, Firmin Michiels, Mich Verbelen en Jan Dewilde een eerste lp (“Kris De Bruyne”, voor Vogue), die een nogal doffe productie meekreeg, maar waarop toch schitterende songs als “Je Lijkt Zo Aardig”, “Ook Omdat Brussel Stinkt”, “Tangebeekbos” en “Japie” staan.

Een hoogtepunt werd echter zijn tweede lp, “Ook Voor Jou”, die een ijzersterk repertoire met een vlekkeloze productie combineerde en Kris zeer terecht een gouden lp opleverde (**). De uitschieter is natuurlijk “Amsterdam”, al is vanuit mijn optiek “Als je weggaat” natuurlijk veel belangrijker, ook al heb ik Kris’ uitvoering (vooral live) steeds te tam gevonden. Kris’ poging om dit verdiende succes over te doen met de matte “Ballerina’s” werd door pers en publiek minder gesmaakt.

Daarna ging het steeds meer bergaf tot in 2018 zijn laatste tournee stopgezet moest worden. “Er werd bij Kris Alzheimer vastgesteld. Dat was toen al een beetje duidelijk, maar het ging op een bepaald moment niet meer, waardoor we die uiteindelijk hebben moeten stopzetten”, zei zijn manager Kris Eelen tegen Het Nieuwsblad. “De voorbije twee, drie jaar ging hij zienderogen achteruit. Hij woog uiteindelijk maar twintig kilo meer, hij was helemaal uitgeput. Hij zat al een jaar in een verpleegcentrum, waar hij in 2021 is heengegaan. Hij heeft het niet meer beseft, maar heeft op het einde wel zijn vrouw nog herkend. Daar zijn we toch blij om.”

Ronny De Schepper

(*) Duidelijk geschreven toen de Centimeters nog de Miljonairs heetten.
(**) Pas onlangs is me opgevallen dat de klassieke musicus Joris Verdin hierop meespeelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.