Op 25 september 2011 won Mark Cavendish (foto’s Erik Westerlinck) in Kopenhagen de wereldtitel op de weg door in een massasprint Matthew Goss en André Greipel te verslaan. Hij was de tweede Britse wereldkampioen op de weg, na Tom Simpson in 1965.

Mark Simon Cavendish (Douglas, 21 mei 1985) is een Manx profwielrenner sinds 2005. Voordien haalde hij tal van overwinningen in de jeugdcategorieën van het baanwielrennen. In 2005, 2008 en 2016 werd hij wereldkampioen ploegkoers op de baan. Hij deed dit in 2005 gekoppeld aan Robert Hayles, in 2008 en 2016 gekoppeld aan Bradley Wiggins.
In 2007 brak Cavendish door op de weg door in de Scheldeprijs favorieten zoals Robbie McEwen en Graeme Brown te verslaan. Sindsdien won hij o.m. dertig etappes in de Ronde van Frankrijk, zeventien etappes in de Ronde van Italië en vier etappes in de Ronde van Spanje. Op 25 september 2011 won Cavendish in Kopenhagen de wereldtitel op de weg door in een massasprint Matthew Goss en André Greipel te verslaan. Hij was de tweede Britse wereldkampioen op de weg, na Tom Simpson in 1965. Cavendish is getrouwd met voormalig Page Three Girl Peta Todd. Samen hebben ze twee kinderen.
Cavendish Mark

De rentrée van Mark Cavendish wilde maar niet lukken na zijn door Peter Sagan veroorzaakte val in de Ronde van Frankrijk 2017. Op 11 oktober 2020 deed hij nog een uiterste poging door in de uitgestelde corona-versie van Gent-Wevelgem mee te gaan in de vroege vlucht, maar uiteraard draaide dit uit op een wanhoopspoging. Na afloop kondigde een erg geëmotioneerde Cavendish aan dat dit zijn laatste wedstrijd was geweest. Hierop werd op de VRT gereageerd dat men iemand van zijn kaliber niet zo maar uit het peloton kon laten verdwijnen. Daarom stelde ik voor dat Mark Cavendish als afscheid nog zou kunnen deelnemen aan de Gentse zesdagen, die hij in 2016 nog heeft gewonnen en waar hem dan een waardig afscheid ten deel zou kunnen vallen. Maar helaas ging de zesdagen niet door wegens corona.

Maar in april 2021 was het dan weer zover: na meer dan drie jaar droogte heeft de snelle Brit weer zijn beste spurtbenen getoond in de tweede rit in de Ronde van Turkije. Mark Cavendish won de massaspurt, hij remonteerde Jasper Philipsen en André Greipel. Nog maar een half jaar geleden huilde Cavendish tranen met tuiten, omdat Gent-Wevelgem misschien wel zijn laatste koers uit zijn carrière was, maar Patrick Lefevere en Deceuninck-Quick Step boden hem een reddende hand. Bij zijn ex-team vond de 35-jarige Brit zijn koersvreugde terug. Uiteindelijk zou hij niet minder dan vier ritten winnen. En dat kunstje deed hij enkele maanden later nog eens over in de prestigieuze Tour de France, zodat hij wat ritoverwinningen in La Grande Boucle betreft, hij zijn voet naast die van Eddy Merckx mocht zetten! (Sporza)

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Tien jaar geleden: Mark Cavendish wordt wereldkampioen

  1. Een goed idee zouden een petitie moeten sarten.. Maar eerst en vooral moet Mark wel zijn afscheid nog aankondigen… Hij heeft gezegd “maybe” wat we wel mogen interpreteren als “probably” denk ik, Ik denk vooral dat het dat epstein barr virus (2018) is waar hij nog steeds niet van grecupereerd is… Kijk Maar naar Esteban Chaves die blijft ook Maar sukkelen om terug op zijn oud niveau te komen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.