Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci aan kanker (*) is overleden.

Tijdens haar lange journalistieke loopbaan interviewde zij op scherpe, onomwonden wijze diverse prominente personen zoals Henry Kissinger, Ayatollah Khomeini, Willy Brandt, Moammar al-Qadhafi, Yasser Arafat, Indira Gandhi, Golda Meïr, Haile Selassie en Lech Wałęsa.
In 1973 ontmoette Fallaci de Griekse verzetsstrijder Alexandros Panagoulis voor een interview. Deze ontmoeting mondde uit in een relatie. Na de moord op haar levensgezel 1 mei 1976 heeft Fallaci een biografie aan hem gewijd.
Fallaci verkreeg later ook bekendheid met een reeks kritische boeken over de islam die ze schreef na haar pensionering, waarin ze geen blad voor de mond nam. In haar werken De kracht van de rede en De Woede en de Trots beschreef ze de bedreigingen voor de Westerse cultuur die uitgaan van het islamisme en de geleidelijke invoering van de religieuze wetten (sharia). Ze zag islamisme als een vorm van fascisme en gebruikte daarbij de term islamofascisme.

Ronny De Schepper

(*) Ik vermijd normaal foto’s met een sigaret in de hand, maar op Wikipedia wordt er expliciet een verband gelegd tussen haar dood en het feit dat ze een verstokte rookster was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.