Het zal morgen al vijf jaar geleden zijn dat journalist Jef Lambrecht in Antwerpen is gestorven.

Jef Lambrecht was geboren in Avelgem, maar hij studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde er ook een postgraduaat Culturele Antropologie. In 1977 slaagde hij, onder meer samen met Leo StoopsMartine TanghePaul Jambers en Geert van Istendael, voor het journalistenexamen van de toenmalige BRT. In 1978 werd hij er journalist bij de radionieuwsdienst.

Alhoewel Lambrecht zich als radiojournalist aanvankelijk vooral met cultuur bezighield, volgde hij sinds de Eerste Perzische Golfoorlog als buitenlandverslaggever het Midden-Oosten op de voet. Tijdens en na het bewind van de Taliban bezocht hij geregeld Afghanistan.

Op 12 juni 2009 vonden in Iran presidentsverkiezingen plaats. Aanhangers van de oppositie komen op straat om te betogen tegen de – volgens hen vervalste – uitslag van de presidentsverkiezingen. Jef Lambrecht en een RTBF-collega, die in de Iraanse hoofdstad Teheran verslag uitbrachten van de gebeurtenissen, werden opgepakt door de politie en een uur vastgehouden. Na hun vrijlating wordt Lambrecht opnieuw opgepakt en zijn materiaal wordt in beslag genomen.

Begin juni 2009 publiceerde Lambrecht zijn boek De heilige wereldoorlog: halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme. Het vormt het sluitstuk van zijn journalistieke trilogie én van twintig jaar oorlogsverslaggeving. Lambrecht zet in zijn boek uiteen hoe we volgens hem halfweg de kruistocht tegen het moslimterrorisme zijn beland en we ons de vraag moeten stellen of er een nieuw mondiaal evenwicht komt of een totale ontwrichting door de terroristen. Hijzelf zag toen hoopvolle tekenen: in Teheran, waar het Iraanse regime onder vuur ligt van de bevolking, maar ook door president Barack Obama die in de Verenigde Staten verzoenende taal spreekt ten aanzien van de islam.

En zo ging Jef verder op het pad van de political correctness. Nadat hij tijdens de Radio 1-uitzending Actueel van 25 november 1991, de dag na Zwarte Zondag, reeds als journalist een opgemerkt commentaar op de verkiezingsoverwinning van het toenmalige Vlaams Blok had gegeven (hij had het over “een partij van hooligans, neonazi’s, primairen …”), haalde hij in juni 2009 uit naar de manier waarop de VRT nieuws brengt. Hij vond dat er te veel aandacht ging naar de vorm en te weinig naar de inhoud van het nieuws. Alleen de kijk- en luistercijfers zouden tellen en buitenlands nieuws komt te weinig aan bod. Ook vond hij dat de VRT politici als Bart De Wever van N-VA en Jean-Marie Dedecker van LDD groot heeft gemaakt door hen zo vaak een podium te geven in programma’s als De Slimste Mens ter Wereld. Lambrecht stelde dat de VRT zich daar ernstig over moest bezinnen. In 2010 ging hij met pensioen bij de VRT.

Lambrecht was zelf ook dichter, kunstschilder en schreef een aantal theaterteksten, maar hij keek ook graag naar voetbalwedstrijden en de Ronde van Frankrijk, schrijft Wikipedia als om te zeggen: ’t was ook maar een gewoon mens… Ikzelf heb dat nooit geweten, maar als kunstcriticus ken ik hem des te beter. Toegegeven, mijn collega bij De Rode Vaan Jan Mestdagh kende hem op dat vlak nog veel beter, maar ik herinner me toch ook eens een lang gesprek met Jef na een of andere persconferentie. Helaas (bedankt hoor, Dr.Alzheimer!) weet ik niet meer welke persconferentie dat dan wel was en waar die had plaats gevonden. En ’t ergst van al, ik weet zelfs bij benadering niet meer waarover we het dan wel hebben gehad…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.