Vóór 1920 bestonden er in België heel wat kleine, communistische groeperingen die naast elkaar opereerden. Maar in 1920 verenigde een heel aantal zich onder leiding van War Van Overstraeten in de Parti Communiste de Belgique. Op 8 september 1921 fuseerde deze partij met een groep BWP-dissidenten die reageerden tegen het reformisme van de BWP-leiding. Joseph Jacquemotte stuurde deze groep radicalen richting een fusie met de ‘parti communiste’. Hieruit ontstond de combinatie KPB-PCB.

In de afgelopen maanden zijn er alweer heel wat archieven bij Dacob (Archief en bibliotheek voor de studie van het communisme) ontsloten. U vindt een overzicht van alle te raadplegen archieven hier.

Ontsloten persoonsarchieven:

Bob Claessens was één van de spilfiguren binnen de KPB, lid van het Centraal Comité, secretaris van de B.U.V.V. en fervent kunstliefhebber en -criticus. Dit archief bevat voornamelijk stukken met betrekking tot zijn gevangenschap in het kamp Allach (Dachau).
Raadpleeg de inventaris

Jef Turf is doctor in de kernfysica. Hij werkte vanaf 1958 bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut voor geofysica in Wallonië. Het jaar 1963 bracht een radicale carrièrewending. Reeds lid van de Kommunistische Partij van België in 1953 wijdde hij zich voortaan geheel aan de politiek. Sinds 1963 zetelt hij in het politiek bureau. Hij werd onder meer voorzitter van de Vlaamse vleugel van de KP en politiek directeur van De Rode Vaan. Hij kwam in botsing met de leiding waarna in 1988 zijn ontslag volgde. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van het “Frans Masereelfonds” en het “Vlaams Marxistisch Tijdschrift”.
Raadpleeg de inventaris

Leo Michielsen was samen met Jan Dhondt een van de pioniers van de geschiedenis van de arbeidersbeweging in België. In 1940 trad hij toe tot de Kommunistische Partij van België. Hij was onder meer lid van het Centraal Comité en verzorgde talloze publicaties over de politieke actualiteit, marxisme en natuurlijk de arbeidersbeweging. De verzameling bij Dacob (één doos) bestaat uit typoscripten en teksten van Leo Michielsen en enkele teksten en boekbesprekingen van derden. Verder bevat het wat briefwisseling en opmerkingen van Leo Michielsen op publicaties van anderen.
Raadpleeg de  inventaris

Ontsloten archief van de Federatie Denderstreek/Aalst:

Dit archief bevat niet enkel veel informatie over de werking van de federatie Denderstreek en haar verschillende lokale afdelingen maar ook over verwante organisaties en politieke figuren zoals Raymond De Smet, Jos De Geyter en Marc De Smet.
Raadpleeg de inventaris

Dacob vzw
Kazernestraat 33
1000 Brussel
(Aan deze gevel van het gebouw waar vroeger de drukkerij van De Rode Vaan en tot 1981 zelfs de redactie zelf was gevestigd en waar ik dus zowat dagelijks over de vloer kwam, hangt ook de huldeplaquette voor Joseph Jacquemotte, die men op bovenstaande foto kan zien.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.