Vandaag is het honderd jaar geleden dat de populaire komische acteur Roscoe “Fatty” Arbuckle (rechts op de fotocollage) een feestje organiseerde in “kamer 1219” van het St.Francis Hotel in San Francisco. Daar waren een aantal filmsterretjes aanwezig, waaronder de dertigjarige Virginia Rappe (links). Op een bepaald moment verdwijnen ze beiden in de slaapkamer, waarna Virginia met hevige klachten dient te worden afgevoerd. Vier dagen later zou ze overlijden.

In eerste instantie werd Arbuckle beschuldigd van verkrachting, een stelling die ik ook op mijn eigen pagina aan hem gewijd weergeef: “Met zijn grote geweld had hij daarbij haar urineblaas doorboord, wat leidde tot peritonitis. (Volgens andere versies had hij een stuk ijs uit de ijsemmer in haar gestoken of de champagnefles zelf.)” Na drie processen werd Arbuckle uiteindelijk vrijgesproken, maar zijn carrière was uiteraard afgelopen.

Jarenlang is Arbuckle de geschiedenis ingegaan als een pervert die uiteindelijk zijn gerechte straf is ontlopen. Maar de laatste jaren is een tegenbeweging op gang gekomen. Die beweert nu juist dat Arbuckle ten onrechte werd beticht en dat dus ook de neergang van zijn carrière volkomen onrechtvaardig is geweest. Zo schrijft Wikipedia boudweg: “Rappe was op 5 september 1921 op een feest in een hotel in San Francisco, georganiseerd door Roscoe ‘Fatty’ Arbuckle. Ze werd daar ernstig ziek, hetgeen volgens de hoteldokter vooral te wijten was aan overmatig drankgebruik. Ze kreeg morfine toegediend ter kalmering. Rappe had eigenlijk al een zeer zwakke gezondheid: ze leed aan een chronische blaasontsteking, die in combinatie met haar drankmisbruik hevige pijnen veroorzaakte. Daarbij had zij ten tijde van haar leven in Chicago, waar zij was opgevoed door haar oma, reeds meerdere abortussen laten plegen. Twee dagen na het voorval moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis, waar een vriendin van haar, genaamd Bambina Maude Delmont, beweerde dat Rappe zou zijn verkracht door Roscoe Arbuckle. Bij een medisch onderzoek kon hiervoor echter geen bewijs worden gevonden. Rappe overleed na één dag in het ziekenhuis aan buikvliesontsteking, veroorzaakt door een gescheurde blaas. Arbuckle werd beschuldigd van verkrachting en moord maar later vrijgesproken.”

En als er dan toch al eens een boek verschijnt, zoals “Room 1219” van Greg Merritt, die de verdediging van het slachtoffer op zich neemt, dan wordt dit door Tom Moran in The Wall Street Journal ongenadig neergesabeld: “Along with vilifying Roscoe Arbuckle, Mr. Merritt attempts, somewhat implausibly, to rehabilitate Virginia Rappe’s reputation from what he considers to be nearly a century of slander. Earlier accounts have portrayed her as a party girl and heavy drinker who had undergone multiple abortions and suffered from numerous STDs, but Mr. Merritt depicts her, in a decidedly revisionist manner, as a fashionista and entrepreneur who ‘championed feminism and pacifism.’ His contention seems to be that Rappe was as pure as the driven snow until she drifted into the St. Francis Hotel that Labor Day weekend.”

Zelfs Hollywood Historian Karie Bible (ik hoop dat dit haar echte naam is) van findadeath.com (“When in Hollywood – take Karie’s tour of Hollywood Cemetery”) schrijft: “In 1918 Virginia was voted the ‘Best Dressed Girl in Pictures’, although ‘Best Undressed’ may have been more appropriate (Wikipedia spreekt van “een carrière als naaktmodel”, zie ook onderstaande foto). She was known in Hollywood circles for removing her clothes when drunk. She had a reputation for being very wild and for being a woman of ‘easy virtue’.” En al voegt Karie eraan toe: “It is fair to point out though that wild partying and drunken antics were hardly new or shocking in Hollywood society of the time” , vind ik toch dat men er wat al te gemakkelijk van uitgaat “dat ze het zelf heeft gezocht”, de uitverkoren uitvlucht van verkrachters, als het slachtoffer uitdagend gekleed was (denk o.a. aan de film “The accused” met Jodie Foster). En foto’s van een halfnaakte Virginia Rappe in het mortuarium op het internet vind ik al evenmin getuigend van goede smaak…

95 virginia-rappe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.