Louis De Groof was een Vlaams jeugdauteur en scenarioschrijver.

Louis De Groof begon als scriptschrijver voor theaterstukken. Bij de opkomst van de televisie, werd hij door Rik Van den Abbeele aangetrokken om de scenario’s van een aantal erg succesvolle jeugdseries te schrijven met name: Jan Zonder Vrees (1956), Schatteneiland (1957), De reis om de wereld in 80 dagen (1957), Professor Kwit (1958), Het geheim van Killary Harbour (1960), Zanzibar (1962), Kapitein Zeppos (1964 en 1968), Axel Nort (1966), Mauritius (1967), Keromar (1970), De Kat (1973), Tim (1974) en Circus Rondau (1977).
De Groof schreef veelal realistische, futuristische of tijdloze verhalen, met aandacht voor gemakkelijke en niet te kostbare verfilmingsmogelijkheden. Sommige verhalen (zoals Kapitein Zeppos) verschenen eerst in boekvorm, bij andere reeksen (zoals Keromar) zijn boeken verschenen na de televisieserie.
Zijn “hedendaagse” verhalen wisselden meestal af met de historische series van Lo Vermeulen en Karel Jeuninckx. En ook bij hem moet ik vaststellen dat het geheugen heel eigen wetmatigheden volgt. Zo zag ik in de allereerste televisieuitzending die ik me herinner (bij onze buren, de familie Poppe) een jongen op een reusachtige schildpad. Zou dit uit “Schatteneiland” (1957) kunnen geweest zijn? Of dan toch maar een Hollywoodfilm, waar men meer middelen had om dergelijke dieren in te schakelen? Wanneer we zelf een televisietoestel hebben gekocht, weet ik niet precies meer, maar alleszins moet dat vóór het einde van Expo 58 zijn geweest, want het slotconcert met Bill Haley op mijn verjaardag (19 oktober) herinner ik me nog heel goed. Toch herinner ik me ook “De reis om de wereld in 80 dagen” (en dan wel degelijk de toneelversie en niet de gelijknamige Hollywoodfilm uit dezelfde periode, 1957 dus). “Professor Kwit” uit 1958 herinner ik me daarentegen totaal niet, maar vanaf “Killary Harbour” komen de herinneringen vlot tot en met “Axel Nort”. Daarna ging mijn aandacht verslappen (ik was tenslotte al zestien jaar), maar ik pikte toch nog af en toe iets mee van “Keromar” en “De Kat”. De andere series uit die latere periode zeggen me echter ook eveneens totaal niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.