Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Vlaamse veldrijder Firmin Van Kerrebroeck is overleden in Oudenaarde. Hij was zowat de eerste landgenoot die in internationale competities schitterde, al kon hij helaas nooit een wereldtitel veroveren. Toch was hij – nadien ook als coach – één van de grondleggers van de Vlaamse heerschappij in het veldrijden.

06 firmin van kerrebroeck

Firmin Van Kerrebroeck werd geboren in Evergem en was prof van 1947 tot 1966. In die periode won hij in totaal 44 wedstrijden in het veldrijden, waaronder zes maal de Belgische titel bij de beroepsrenners (1950, 1952, 1955, 1956, 1958 en 1961). Daarnaast won hij nog tal van wegwedstrijden tijdens het zomerseizoen, zo staat er op Wikipedia, maar daar heb ik dan toch geen bewijzen van teruggevonden…
Nu, zijn palmares in de cyclocross volstaat zeker ruimschoots om hem in de eregalerij van Oost-Vlaamse wielrenners op te nemen. In 1955 en 1956 won hij bijvoorbeeld het eindklassement van de twee enige edities van het “criterium” Het Volk, een regelmatigheidswedstrijd die te vergelijken was met de latere GVA-trofee. Niet evenwel met de Wereldbeker of de Super-Prestige, want internationale contacten waren toen nog schaars in het veldrijden. Eigenlijk kon men alleen op het wereldkampioenschap vaststellen wat je op internationaal gebied voorstellen. Zoals gezegd is Van Kerrebroeck er nooit in geslaagd wereldkampioen te worden in een periode die vooral door de Fransman André Dufraisse werd gedomineerd. Zijn dichtste ereplaats was op “zijn eigen” Edelareberg in 1957, toen hij nipt (iets meer dan één minuut achterstand) de duimen moest leggen voor alweer Dufraisse. René De Rey werd toen vijfde, een andere topveldrijder uit die tijd.

53 firmin van kerrebroeck

Dankzij Van Kerrebroeck ben ik er ook achter gekomen dat zelfs in mijn geboortedorp Temse ooit een veldrit is verreden, met name in 1956. Van Kerrebroeck heeft die veldrit overigens niet gewonnen, maar werd geklopt door Roger De Clercq, zijn voornaamste tegenstander uit die tijd. Derde werd Georges Furnière, inderdaad ook de derde man in de toenmalige hiërarchie. Furnière kon trouwens ook soms verrassend uitpakken, zoals in het Belgisch kampioenschap van 1953 waarin hij De Clercq en Van Kerrebroeck voorafging.
Eerst reed Van Kerrebroeck bij diverse Belgische en Franse ploegen, nadien vond hij enkele jaren een onderkomen bij het Franse Mercier, maar het was bij Groene Leeuw dat hij volledig tot zijn recht kwam. In zijn nadagen bij Wiel’s-Groene Leeuw kreeg hij een jong veldrijderstalent naast zich met de naam Eric De Vlaeminck. The rest is history, zoals men dan zegt…
Na zijn actieve loopbaan was Firmin Van Kerrebroeck nog gedurende 16 jaar nationaal coach. Met zijn renners behaalde hij niet minder dan 20 gouden medailles op de wereldkampioenschappen. Daarvoor zorgden Eric De Vlaeminck, Roger De Vlaeminck, Albert Van Damme, Roland Liboton, Robert Vermeire, Norbert Dedeckere en René De Clercq.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Firmin Van Kerrebroeck (1922-2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.