Martin Schmeding (foto YouTube) was nog een kind toen ik hem in 1991 in Nordmaling (Zweden) ontmoette op een workshop historische uitvoeringspraktijk, want hij is geboren in Westfalen in 1975. Toen speelde hij nog blokfluit. Dat deed hij reeds vanaf zijn zesde jaar en toen ik hem interviewde, zat hij reeds een vijftal jaren op de ‘Hochschule’ in Hannover. Dat interview was er gekomen nadat ik aan de organisator had gevraagd wie van de jonge mensen die hier aanwezig waren de mooiste toekomst voor zich had. Hij dus.

Schmeding ‘bekostigde’ zijn verblijf in Zweden door een aantal concerten te geven, o.a. in een kerk in Stockholm, waar ik hem een paar dagen later toevallig opnieuw tegen het lijf liep. Ook aan hem de vraag: waarom nu juist de blokfluit? Hij vindt het een boeiend instrument, niet alleen is het technisch moeilijk, want dat is een viool of een piano tenslotte ook, maar het is vooral op het vlak van de interpretatie dat je voor een uitdaging komt te staan. Daarom doet hij veel opzoekingswerk naar de uitvoeringspraktijk van Franse of Engelse muziek en componeert hij ook zelf sedert een drietal jaren. Werk dat hij ook tijdens concerten uitvoert.

Op die tournees (dus ook hier in Zweden) werd hij altijd vergezeld van zijn ouders, die weliswaar zelf geen muziek kennen, maar die hem wel bijstaan bij de uitbouw van zijn loopbaan. Ik vermoed dat ze hun ‘wonderknaap’ een beetje rondsjouwen zoals een zekere Leopold Mozart dat nog heeft gedaan, maar ik vergis me. Ondanks zijn nog onvolwassen uiterlijk weet Schmeding heel goed welke richting hij wil uitgaan. “Soms zijn ze daarover niet steeds tevreden, zegt hij, maar ik weet wat ik wil.” En wat hij wilde, dat was dan blijkbaar orgel spelen, want als ik hem nu op het internet googel komt er vooral orgelwerk uit te voorschijn.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.