55 jaar geleden was er “Revolver”, de zevende elpee van The Beatles en hun eerste poging tot “kunst”, o.a. met een hoes van Klaus Voormann, de bassist van Manfred Mann die ze nog kenden uit hun Hamburg-tijd. De grootste hit hieruit is een doodsimpele meezinger, “Yellow submarine”. Eigenlijk was het een single met een dubbele A-kant, want op de andere zijde stond “Eleanor Rigby”, een veel beter voorbeeld van de artistieke ambities van “Revolver”. Deze single werd overigens tegelijk met de elpee uitgebracht.

The Beatles hadden al een zekere traditie van singles met een dubbele A-kant. Er is eerst en vooral “Day Tripper”/”We can work it out”, de eerste single waarbij de bazen de knoop niet durfden doorhakken tussen John Lennon en Paul McCartney. Het is tevens de lievelingssingle van Luc De Ryck als ik me niet vergis. Over het algemeen wordt echter “Penny Lane”/”Strawberry Fields for ever” op dezelfde basis als beste Beatles-single beschouwd en misschien wel beste single ooit.
De andere “dubbele A-kanten” van The Beatles waren eerder onnozele A-kanten van Paul McCartney, weliswaar met een groot hitpotentieel, die door een interessante Lennon-compositie worden “ingedekt”. Zo is er b.v. de combinatie “Hello goodbye”/”I am the walrus”. Dat systeem zat er bij ons destijds zo ingebakken dat ik “Eleanor Rigby” lange tijd als een Lennon-nummer heb beschouwd. Het diende immers om de carnavalkraker “Yellow submarine” wat meer “aanzien” te geven. Toch was zelfs dit nummer eigenlijk gebaseerd op een klassiek thema, nl. uit de Mazurka van Edward Elgar.
En vanwaar kwam de titel? “We suddenly thought, ‘Hey, what does a record do? It revolves. Great!’. You know – and so it was a Revolver.” (Paul McCartney)
In 2010 bracht L’Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan, een lijst uit van de tien beste rockplaten in de geschiedenis. Revolver stond op de eerste plaats.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.