Het is vandaag 65 jaar geleden dat de single “Hound dog/Don’t be cruel” van Elvis Presley (toen 21 jaar oud) de eerste plaats op de Billboard Top 100 bereikte. Ze zou daar elf weken blijven staan, wat een record was voor die tijd (met dank aan Raymond Thielens).

Daarna volgden een aantal optredens o.a. in de Ed Sullivan show, vaak zeer onnozel gefilmd omdat een richtlijn was uitgevaardigd dat het onderlijf van Elvis (zijn pelvis dus) het beeldscherm niet mocht halen. Zo moest hij “Hound dog” zingen tegen een wat komisch kijkende dashond met een hoed op zijn kop (maar dat was niet bij Ed Sullivan). De componisten Jerry Leiber en Mike Stoller zijn overigens niet tevreden met het feit dat Elvis (ongewild?) de tekst heeft gewijzigd. In de originele versie van Big Mama Thornton gaat het over een prostituée die haar pooier aan de deur smijt en ze zegt dan ook: “You can wag your tail but I ain’t gonna feed you no more” (*). Elvis had het nummer echter in Las Vegas leren kennen, waar Freddie Bell & the Bell Boys zongen: “You ain’t never caught a rabbit and you ain’t no friend of mine” en hij nam dit ter goeder trouw over. Al zal het de verspreiding wel niet geschaad hebben…

Ronny De Schepper

(*) Etta James zingt het nog anders: “You ain’t nothing but a hound dog snooping ‘round my door” en daarbij is haar “deur” blijkbaar de deur die opengaat in “Gelukkig zijn” van Ann Christy, althans toch als we het gebaar dat ze daarbij maakte goed interpreteren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.