De Amerikaanse folkzanger Ramblin’ Jack Elliott viert vandaag zijn negentigste verjaardag. Op deze foto uit 1964 genomen in Greenwich Village staat hij rechts naast Bob Dylan en links John Sebastian.

Ramblin’ Jack Elliott werd geboren als Elliot Charles Adnopoz in Brooklyn in een Joods gezin. Hij liep op veertienjarige leeftijd weg van huis en sloot zich aan bij een rodeoshow waar hij de paarden verzorgde en ook af en toe eens zong waarbij hij zichzelf begeleidde op de banjo.
Toen hij op de radio de folkmuziek van Woody Guthrie hoorde, besloot hij hem op te zoeken. Elliott zou vijf jaar samen met Guthrie door de Verenigde Staten reizen en optreden. In 1954 vertrokken Elliott en Guthrie naar Californië waar zij Derroll Adams ontmoetten. Woody Guthrie besloot vervolgens naar het noorden te trekken, terwijl Adams en Elliott verder naar het zuiden gingen.
Elliott hield er nogal een ruige levensstijl op na, met veel drank en vrouwen. Hij leerde James Dean kennen via diens ex-vriendin June die later Elliotts eerste vrouw zou worden, en nog later de eerste road-manager voor een beginnend Brits popgroepje: The Rolling Stones.
Met June ging Elliott inderdaad naar het Verenigd Koninkrijk, waar skifflegroepjes in opkomst waren. Samen met Derroll Adams speelde hij drie maanden in de Londense Blue Angel Club. In 1958 zijn ze beiden naar België gekomen, waar ze op de wereldtentoonstelling optraden als The Rambling Boys, twee zingende comboys.
Terug in New York werd Elliott een van de belangrijkste vertolkers van het folkgenre. Het merkwaardige is dat hij het grote voorbeeld was voor mijn twee jeugdidolen, eerst Donovan, daarna Rod Stewart. In beide gevallen was het bindmiddel Wizz Jones.
In 1976 maakte Elliott deel uit van de door Bob Dylan opgezette Rolling Thunder Revue. In 1995 bracht Ramblin’ Jack Elliott voor het eerst in twintig jaar een nieuw album uit, onder de titel “South Coast”. Deze plaat leverde hem voor het eerst een Grammy Award op. In 2006 bracht hij “I Stand Alone” uit, waarop hij wordt bijgestaan door leden van Red Hot Chili Peppers. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.