Vandaag is het vijftig jaar geleden dat twee concerten werden georganiseerd door George Harrison en Ravi Shankar om fondsen te werven voor de vluchtelingen uit Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh. Het werd georganiseerd na de cycloon Bhola van 1970, waarbij veel schade werd aangericht en tussen de 300.000 en 500.000 mensen het leven lieten. De concerten vonden plaats om 12 uur ’s middags en om 19 uur diezelfde avond in Madison Square Garden in New York City. The concert for Bangladesh was, 14 jaar voor Live Aid, het eerste benefietconcert van deze omvang.

De bevolking van Oost-Pakistan was zwaar getroffen door hongersnood als gevolg van een orkaan die het gebied in november 1970 had getroffen, en door de onafhankelijkheidsstrijd die in maart 1971 had geleid tot een onafhankelijke staat Bangladesh. Harrison en Shankar wisten een line up neer te zetten die 40.000 bezoekers naar het stadion trok, met onder anderen Eric Clapton, Bob Dylan (foto) en Ringo Starr.
Van het concert werd nog hetzelfde jaar een album uitgegeven, en in 1972 kwam een concertfilm uit die later ook op video werd uitgebracht. In 2005 werd de film opnieuw uitgebracht, nu op dvd, met een nieuwe documentaire als extra.
De opbrengst van het concert, ruim $243.000, kwam ten goede aan UNICEF. De opbrengsten van het album en de dvd worden beheerd door the George Harrison Fund for UNICEF.
Het concert werd geopend door Ravi Shankar op sitar. Historisch is Shankar’s opmerking “If you appreciate the tuning so much, I hope you’ll like the playing even more” (als jullie het stemmen al zo mooi vonden hoop ik dat je zelfs nog meer van de muziek geniet), toen het publiek het stemmen der instrumenten beloonde met applaus.
George Harrison had mede-ex-Beatle Ringo Starr bereid gevonden om te drummen, John Lennon had op het laatste moment geannuleerd omdat Harrison liever niet had dat Lennons vrouw Yoko Ono mee deed. Paul McCartney had zijn steun geweigerd wegens onvrede met de manier waarop de Beatles uit elkaar waren gegaan. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.