Vandaag is het al vijftien jaar geleden dat het populairste popprogramma van de BBC “Top of the Pops” ter ziele is gegaan. Pan’s People (foto) moesten we al langer missen, maar desondanks werd ook hier weer onherroepelijk een pagina omgeslagen in het boek dat we gemakshalve maar “het leven” zullen noemen…

Top of the Pops, also known as TOTP, is a British music chart television programme, made by the BBC and originally broadcast weekly between 1 January 1964 and 30 July 2006. It was traditionally shown every Thursday evening on BBC1, except for a short period on Fridays in mid-1973 before being again moved to Fridays in 1996, and then to Sundays on BBC Two in 2005. Each weekly programme consisted of performances from some of that week’s best-selling popular music artists, with a rundown of that week’s singles chart. Het TOTP-orkest stond onder de leiding van Johnny Pearson, met op gitaar Alan Parker. Er wordt echter ook luidop gefluisterd dat een aantal van de goedkope cover-elpees die onder de benaming “Top of the Pops” werden uitgebracht, o.a. ook werden ingespeeld door Bluesology, de eerste groep van Elton John.
Additionally, there was a special edition of the programme on Christmas Day (and usually, until 1984, a second such edition a few days after Christmas), featuring some of the best-selling singles of the year.
Although the weekly show was cancelled in 2006, the Christmas special has continued. It also survives as Top of the Pops 2, which began in 1994 and features vintage performances from the Top of the Pops archives. Over het nut van die archiefprogramma’s heb ik het hier en hier.
In the 1990s, the show’s format was sold to several foreign broadcasters in the form of a franchise package, and at one point various versions of the show were shown in nearly 100 countries, waaronder ook Nederland (BNN). Op de BRT heeft men de show echter nooit uitgezonden. Tom Huybrechts geeft echter wel toe dat programma’s als “Bingo” hierop waren gebaseerd. Editions of the programme from the 1970s (and now 1980s) are being repeated on most Thursdays on BBC Four, although episodes featuring disgraced former presenters are not repeated. (Daarmee bedoelt Wikipedia Jimmy Savile.)

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Top of the Pops (1964-2006)

 1. Ooh titties!

  Seriously: heb mijn google history deleted, doe dat quasi maandelijks.

  Deze keer is ook mijn gmail account verdwenen.

  AL MIJN ADRESSEN, GODDOMME.

  Scheisse. Donnerwetter. Arschgeige.

  Mijn nieuwe adres: charlesceuppens03@gmail.com.

  Zou je mij het email adres van Gisèle De Block kunnen doorsturen?

  Ze heeft het niet gemakkelijk momenteel.

  Bedankt bij voorbaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.