Op 29 juli 1966 had Bob een motorongeval (foto YouTube): de lichamelijke schade bleef al bij al beperkt. Het noodlot kwam hem rust voorschrijven. Hoogtijd om bij te tanken. Daarover zei hij later: “Ik had het waarschijnlijk niet overleefd als ik op die manier was doorgegaan”.

Na zijn herstel, leed hij een betrekkelijk rustig gezinsleven in Hi Lo Ha. Tussen februari en de herfst van 1967 componeerde hij meer dan dertig nummers. Hij nam ze samen met The Band op een tweesporensysteem op in de kelder van een afgelegen huurhuis in de buurt. Ze zouden later bekend staan als ‘The Basement Tapes’. Via deze opnames en de film ‘Don’t Look Back’ bleven de Dylanfans voeling houden met hun idool.

JOHN WESLEY HARDING

Toen in de summer of love van ’67 The Beatles met ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, The Stones met ‘Their Satanic Majesties Request’ en Jefferson Airplane met ‘Surrealistic Pillow’ het aardse leken te ontstijgen dankzij de nieuwste studiotechnologie maar ook door het gebruik van hallucinogenen, maakte Bob een doodsimpele plaat in een doodsimpele bezetting: gitaar, bas en drum in drie sessies van samen 9 uur. The Beatles hadden 5 maanden aan hun ‘Sgt. Pepper’ gewerkt en The Beach Boys nog langer aan één single “Good vibrations”…

Dylan putte voor deze plaat inspiratie uit de bijbel en het songbook van Hank Williams. Het werd ‘John Wesley Harding’, genoemd naar een Texaanse outlaw, en het bevatte o.m. het verrukkelijke liefdesliedje ‘I’ll Be Your Baby Tonight’.

Op 7 juli 1967 beviel Sara van een dochter, Anna Lea. Tijdens de plaatopname stierf ook zijn lichtend voorbeeld Woody Guthrie. Dylan zou trouwens pas voor het eerst weer in het openbaar verschijnen ter gelegenheid van een concert ter ere van de legendarische bard op 20 januari 1968.

Op 5 juni 1968 stierf zijn vader. Bob stortte emotioneel in. Zijn vriend Harold Leventhal raadde hem aan zijn band met het joodse geloof te herstellen. Met zijn moeder zou hij de rest van zijn leven nu wel een stevige emotionele band onderhouden.

Op 30 juli 1968 beviel Sara van een zoon. Ze noemden hem Samuel Abram.

In april verscheen ‘Nashville Skyline’: Dylans stem leek zwaarder geworden. Geen grootse plaat volgens sommigen maar toch met enkele opmerkelijke nummers zoals ‘Lay, Lady, Lay’, ‘I Threw It All Away’ en ‘Tonight I’ll Be Staying Here With You’.

Ondertussen stak het Bob meer en meer dat Grossman op zijn zweet slapend rijk werd. Maar omwille van zijn jeugdige nonchalance, werd hij verplicht tot in de jaren tachtig te procederen om zijn vrijheid en onafhankelijkheid te herwinnen.

Woodstock werd stilaan het Mekka voor de hippies. Weg privacy. Zelfs hun verhuizing van Hi Lo Ha naar een ander, meer afgelegen landhuis, mocht niet baten. In de zomer van ’69 zou één van de grootste festivals uit de rockgeschiedenis in de buurt van Woodstock plaatsvinden. Maar Dylan zal er niet optreden, hij koos voor het lucratiever aanbod op het eiland Wight aan de Engelse zuidkust. Zijn optreden duurde zoals contractueel vastgelegd precies één uur en was een fiasco. Dylan zal de volgende twee jaar niet meer in het openbaar optreden.

De jaren in Woodstock waren wellicht de gelukkigste uit zijn leven, maar het werd er erg druk. Met nog een zoon ‑ Jacob Luke, zelf later de spil achter ‘The Wallflowers’‑ op komst besloot het echtpaar naar Greenwich Village in New York te verhuizen.

Dirk Roelandt

Een gedachte over “55 jaar geleden: motorongeval van Bob Dylan

  1. Wat Dirk Roelandt hier schrijft over dat motorongeluk is wel juist, maar het was niet de echte reden van Dylans “tijdelijke stilte”. Hij greep dit aan om zich tijdelijk terug te trekken uit de “ratrace” en het heeft nadien 8 jaar geduurd eer hij terug ging “touren”. Zijn volgende lp John Wesley Harding was een stijlbreuk (meer country en zuiverder stem) en dat werd ook toegeschreven aan het accident, alhoewel dit ook te betwijfelen valt, want Dylan heeft meermaals een carrièrewending genomen zonder dat er een aanleiding toe was, denk maar aan zijn “elektrische” omslag. Er is verschillende keren gezegd dat hij een gebroken nek opliep bij het ongeval. De waarheid was dat hij wel uitgeschoven was tijdens een motorritje in een grasveld, maar dat hij er enkel een gebarsten wervel aan overhield. Dat heeft zijn 5 jaar jongere broer David later verteld tegen Toby Thompson in een interview.

    Het was ook David die Bob overtuigde om de opgenomen tapes in New York van “Blood on the Tracks” opnieuw op te nemen in Minnesota met een totaal andere groep muzikanten, omdat hij de eerste versies niet goed genoeg vond.

    Bob en David waren heel close….”

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.