In 1996 vroeg Het Laatste Nieuws mij om een reportage te maken over de nachtbussen tijdens de Gentse Feesten.

Een tochtje met de Gentse Feesten-nachtbus leek ons wel een avontuurlijk vooruitzicht. Maar wat bleek? Het was er zo rustig als op een doordeweekse rit met de stadsbus.
Hadden wij het verkeerde uur uitgekozen ? Tenslotte was dit de eerste nachtbus, dus die van middernacht. « Toch niet », weerlegt chauffeur Hans Vanderghote. « Op die van 3 uur en 5 uur zit wel wat meer volk en is men wat meer uitgelaten, maar het is nu mijn derde jaar dat ik met de nachtbus rij en nog nooit heb ik problemen gehad. De mensen die deze bussen nemen, moeten immers nog nuchter genoeg zijn om hun horloge te kunnen lezen. De echte ambetantigheden beginnen meestal met de eerste geregelde busdienst. Dan pikken we diegenen op die geen benul meer hebben van tijd en vaak ook niet van hun bestemming. En dan loopt het wel eens de spui- en andere gaten uit als er bijvoorbeeld gekotst wordt. »
Of misschien hadden we de verkeerde richting gekozen ? We namen de bus naar Drongen en buiten de bewoners van die gemeente zaten er vooral toeristen op die een toevlucht hadden gezocht op de Blaarmeersen. « Vroeger gaf dit wel eens aanleiding tot wrijvingen », vertelt de chauffeur, « zeker als het zeer warm is, de bus overvol en men er lang over doet om de stad uit te raken. Kijk, nu waren we weg om 8 minuten over middernacht, maar zondag zijn we met 40 minuten vertraging vertrokken ! We konden noch voor- noch achteruit door de massa. En dan willen de Drongenaars wel eens klagen over het ommetoertje dat we maken naar de camping. »
Nu maakt men er zich niet druk over. Alleen Steve Van Der Straten (midden op de foto) beklaagt zich erover dat de Lijn deze service enkel maar tijdens de Feesten brengt. « In Antwerpen rijden de bussen tot één uur. Gent is toch wel een even grote stad als Antwerpen, zeker ! » Steve heeft zich naast Carla Uitewal (links) genesteld, een Amsterdamse die speciaal voor de Feesten is overgekomen. « Niet zozeer voor het programma, maar eerder voor de gezelligheid », zegt ze. Blonde Carla is opgetogen over de Gentenaars, maar Steve kaatst het compliment terug: « Met Hollanders kan je spontaner praten. »
Sergei (rechts) is het daarmee niet eens. Hij is afkomstig van de Zwarte Zee, maar hij woont nu in Amsterdam. Het is de tweede maal dat hij naar de Feesten afzakt. « Amsterdammers zijn monsters », zegt hij. « Hier in Gent zijn de mensen veel vriendelijker. » Ongetwijfeld heeft hij het over zijn ervaringen als straatzanger. Hij zingt eigen liedjes niet in het Russisch, maar in het Engels: « Ik wil dat de mensen mij verstaan. » Hij heeft echter geen vergunning en zoekt daarom de rustige plekjes op. Nu zit hij uitgeregend te neuriën: « A hard rain’s gonna fall ».

Referentie
Ronny De Schepper, Internationaal publiek reist met de nachtbussen, Het Laatste Nieuws, 26 juli 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.