Het Château d’O uit Mortrée (foto Allie Caulfield via Wikipedia) mag dan nog een intrigerende naam hebben, het heeft uiteraard niets te maken met “Histoire d’O” van Pauline Réage. Alhoewel de gids toegaf dat er wel degelijk veel geïnteresseerden omwille van die reden naar het kasteel afzakken, wordt er zelfs nergens op ingespeeld.

De familie O (eigenlijk ô) is Angelsaksisch van oorsprong en gaat terug tot in de tijd van de kruistochten. Uit die vroegste periode blijft echter niets meer over. De oudste gedeelten van het kasteel dateren uit de zeventiende eeuw, de periode van François d’O, “le favori”, “le mignon” of “le préféré” van koning Henri III. Heel even maakt de jonge gids (tekst van buiten geleerd, grote problemen indien er al eens een vraag wordt gesteld) een referentie aan het kasteel van Blois, maar ze voegt er gelukkig zelf relativerend aan toe “alle verhoudingen in acht genomen natuurlijk”.
Er is immers geen vergelijking mogelijk met de kastelen van de Loire die we vorig jaar hebben bezocht. Het Château d’O en ook de andere kastelen uit de streek zijn niet alleen veel kleiner en veel minder luisterrijk, ze zijn vooral veel slechter onderhouden. Het Château d’O heeft bijvoorbeeld een tijdlang gediend als vakantiekamp voor kinderen van mariniers met alle gevolgen vandien. Pas vrij recent werd het kasteel aangekocht door een familie die blijkbaar als hobby heeft kastelen aankopen en restaureren. De jongste zoon van de familie woont zelfs in Château d’O.
Anderzijds is er hier in deze streek dan ook geen massatoerisme zoals aan de Loire. Zo zijn we hier in Château d’O slechts met vijf. Gaby en ik natuurlijk en dan een moeder uit de streek die haar twee kinderen dit kasteel eens wil laten zien. De kinderen willen iets in het gastenboek schrijven (met evenveel taalfouten als Vlaamse kinderen). Ik maak van de gelegenheid gebruik om eens te kijken of er hier soms allusies worden gemaakt op O: niets van te merken, wel nogal veel Nederlandse teksten, onder andere van het Willemsfonds.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.