Het is ook al tien jaar geleden dat de Britse zangeres Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd door haar lijfwacht dood werd aangetroffen in de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen (foto Rama via Wikipedia). De autopsie die op 25 juli 2011 op haar lichaam werd verricht, wees op dat moment geen duidelijke doodsoorzaak aan. Aanvullend toxicologisch onderzoek nam nog enkele weken in beslag, maar leverde evenmin een duidelijke doodsoorzaak op. Uiteindelijk, op 26 oktober 2011, werd officieel bekendgemaakt dat Winehouse was overleden aan een alcoholvergiftiging.

Ik herinner me nog precies hoe ik haar overlijden heb vernomen. We waren namelijk mijn jongste zoon John gaan afhalen van het vliegtuig, omdat die uit Tenerife was overgekomen aangezien de gezondheidstoestand van mijn vader te wensen overliet. Bij een tussenstop in een wegrestaurant hoorden we op de autoradio het trieste nieuws op de parking…
Amy Winehouse brak door in het Verenigd Koninkrijk met haar album Frank, dat op 20 oktober 2003 verscheen. Het met jazz-invloeden doorspekte Frank werd lovend ontvangen en leverde vergelijkingen op met Sarah Vaughan en Macy Gray. In de rest van de wereld werd ze bekend met haar album Back to Black met daarop de hitsingles Rehab en Back to Black. Winehouse zich liet inspireren door meidengroepen uit de jaren 50 en 60; ze had nu een suikerspinkapsel à la The Ronettes. Het door Salaam Remi en Ronson geproduceerde Back to Black verscheen op 30 oktober 2006 en voerde de Engelse albumlijst aan; een jaar later was het vijfvoudig platina. De opvolgende singles You Know I’m No Good en Tears Dry on Their Own deden het echter minder. Pas met Valerie, een cover van een liedje van de band The Zutons, oorspronkelijk opgenomen voor Mark Ronsons tweede studioalbum Version, behaalde ze begin 2008 weer een hit. Het werd de eerste nummer 1-hit alleen door downloads. Winehouse kwam vaak negatief in het nieuws vanwege haar alcohol- en drugsverslaving, maar ook omwille van haar wispelturig gedrag. Zo herinner ik mij dat ze een optreden zou geven in het ontzettend populaire televisieprogramma Strictly come dancing. Dat werd een week op voorhand met veel bombarie aangekondigd. Toen puntje bij paaltje kwam, liet ze de solozang aan iemand anders over en was zijzelf enkel in het achtergrondkoortje te zien en te horen. Ze was wel de eerste Britse die vijf Grammy Awards won. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.