Het is vandaag ook precies zeventig jaar geleden dat de eerste Nederlandse geletruidrager (pas van daags tevoren) Wim Van Est in een ravijn dook bij de afdaling van de Aubisque: zijn hart stond stil, maar zijn Pontiac tikte nog!

Kort voor zijn dood op 1 mei 2003 werd er, in zijn bijzijn en dat van Roger Decock, de man die aanwees waar hij was gevallen (want anders had men hem misschien nooit gevonden), een plakkaat onthuld op de Aubisque dat verwijst naar zijn val. De compleet verwrongen fiets is nog steeds te zien in het Velorama.

Voordat Van Est wielrenner werd, was hij smokkelaar van tabak tot hij gegrepen werd door de politie en zes maanden de cel in moest. Hij begon zijn wielercarrière als amateur in 1946 op 23-jarige leeftijd.
Zijn eerste grote overwinning was de enorm lange (meer dan 550 km) eendagswedstrijd Bordeaux-Parijs in 1950. Deze inmiddels niet meer bestaande klassieker lag hem goed, hij won deze ook in 1952 en in 1961, en stond daar in totaal zes maal op het podium.
Van Est was niet alleen de eerste Nederlander in de gele trui, maar ook de eerste Nederlander die in de Giro een etappe won en de roze trui droeg, meer bepaald in 1953. Tevens won hij als eerste Nederlander de Ronde van Vlaanderen (ook in 1953). Hij heeft in de rest van zijn carrière nog twee keer een etappe in de Tour de France gewonnen.
Hij was ook succesvol als baanwielrenner, in het bijzonder op de achtervolging. In 1949, 1952, 1953 en 1955 werd hij Nederlands kampioen op dat onderdeel. Hij haalde ook drie keer het podium op het wereldkampioenschap achtervolging: hij werd 3e in 1949, 2e in 1950 en nogmaals 3e in 1955.
In 1958 nam hij samen met Wout Wagtmans de single Tour de France op. De tekst was van Gerrit den Braber.
Bijnamen van Wim van Est waren: “De Locomotief”, “IJzeren Willem”, “de Knoest” en “de Beul van het Heike”. Hij was een broer van de renners Piet, Kees, Toon, Leen en Nico van Est.
In zijn woonplaats St.Willebrord is op 19 september 2007 een standbeeld van Wim van Est onthuld. Het staat in de straat die op diezelfde dag naar de wielrenner vernoemd werd. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.